Actualitzat 31/03/2017 11:25

Parlament segueix la tramitació del projecte d'universalització de l'assistència sanitària

El PP avisa que s'obriran les portes a "turistes i immigrants irregulars"

BARCELONA, 30 nov. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dimecres seguir amb la tramitació del projecte de llei d'universalització de l'assistència sanitària després que no hagi prosperat l'esmena a la totalitat del PP.

El conseller de Salut, Toni Comín, ha presentat la iniciativa que, pel procediment d'urgència, té l'objectiu que tots els residents a Catalunya tinguin dret a l'assistència sanitària, amb càrrec als fons públics, a través del Servei Català de la Salut: "No podem parlar de persones lliures al marge dels drets socials. No hi ha llibertat sense educació i sanitat".

Després de carregar contra el reial decret de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del sistema de salut aprovat pel Govern espanyol el 2012, ha explicat que el projecte de llei estableix que les persones que estiguin a Catalunya i no tinguin la condició de residents tinguin dret a l'assistència sanitària d'urgència i a la continuïtat de l'atenció fins que no rebin l'alta mèdica.

"Es garanteix l'accés a tothom a tota la cartera en igualtat de condicions des del primer moment. Seria difícil entendre que tota persona que creu en la democràcia no estigués a favor d'aquest projecte de llei", ha recalcat.

La diputada del PP Marisa Xandri ha advertit que la norma obrirà les portes al sistema sanitari a "turistes i immigrants irregulars" al mateix nivell del dels catalans i nouvinguts que tenen reconeguda la seva residència a Catalunya, fet que veu una injustícia social i un greuge per a aquests últims, a més de considerar que la seva aprovació provocarà un efecte crida.

Segons Xandri, no hi ha cap sistema sanitari en el món que pugui incorporar més d'un milió de nouvinguts sense ressentir-se'n, i ha emplaçat C's a donar suport a la seva esmena a la totalitat i a acordar amb el seu partit a l'àmbit estatal com garantir l'accés al sistema sanitari i assegurar la seva sostenibilitat.

Des de C's, el diputat Martín Barra ha defensat la necessitat de tenir un sistema sanitari públic, solidari, sense diferències socials i sostenible econòmicament, i la diputada del PSC Assumpta Escarp ha assegurat que es tracta d'un projecte de llei "breu però àmplia en el reconeixement de drets", per la qual cosa ha aplaudit que es tramiti perquè sigui una realitat.

AFIRMACIONS "POPULISTES"

En el mateix sentit s'ha pronunciat la diputada de SíQueEsPot, Marta Ribas, que ha destacat que l'exclusió sanitària no beneficia ningú, ha carregat contra el reial decret del Govern espanyol del 2012 i ha demanat als populars que cuidin quin tipus d'afirmacions "populistes" fan des de la tribuna del Ple.

Per a la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, amb la tramitació d'aquest projecte de llei es respon a un reial decret que va ser "un cop d'Estat a les societat del benestar" que buscava, segons la seva opinió, descompondre el sistema sanitari públic, mentre que la diputada de JxSí Montserrat Candini ha acusat els populars de no tenir consciència social i de no estar a l'altura de les necessitats dels catalans amb la seva esmena a la totalitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés