Publicat 07/04/2016 11:52

El Parlament insta el Govern a reduir un 30% les taxes universitàries el pròxim curs

Pleno del Parlament
EUROPA RPESS

La iniciativa ha estat aprovada per tots els grups menys JxSí

BARCELONA, 7 abr. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous una moció de SíQueEsPot que insta el Govern a "revertir la pujada realitzada des del 2011" començant per una reducció d'un 30% de les taxes universitàries a partir del pròxim curs 2016-2017.

La iniciativa ha estat aprovada amb els vots a favor de tots els grups menys JxSí, que ha votat en contra perquè revertir el sistema de taxes universitàries que el Govern va impulsar en l'anterior legislatura "posa en perill" la redistribució dels recursos, ha argumentat el diputat de JxSí i llavors secretari d'Universitats, Antoni Castellà.

"Gràcies a les taxes, fins a 6.500 estudiants han vist reduït a la meitat el preu gràcies a les rendes més altes", una cosa que deixarà d'ocórrer si s'acaba amb el sistema de taxes, ha afegit Castellà.

La iniciativa aprovada també insta el Govern a "compensar" a les universitats la reducció de les taxes augmentant les transferències públiques en els pròxims Pressupostos, així com a avançar cap a la gratuïtat real en la matrícula.

JxSí també s'ha quedat sol votant en contra d'un punt de la moció que ha prosperat i que exigeix recuperar en els Pressupostos del 2016 el finançament a universitats públiques "en com a mínim allò destinat el 2011 i estendre a la mitjana de l'OCDE la despesa universitària".

La moció també demana que s'elabori un mapa universitari de Catalunya que concreti les titulacions "perquè no es puguin fer competències a la baixa en el cas que convisquin estudis de tres i quatre anys per als futurs processos d'adaptació al 3+2 que puguin sortir".

Amb l'aprovació d'aquesta moció, el Govern també haurà d'apostar per la inclusió de les fundacions d'universitats privades i consorcis de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a la xarxa d'universitats públiques, per tendir a eliminar aquest model i apostar especialment per la universitat pública a distància.

A més, haurà d'elaborar un informe sobre el finançament públic dels centres, l'eficiència del sistema i la política de preus i taxes, en què especifiqui com es calcula el cost dels crèdits i la càrrega que assumeixen els estudiants.

En el cas que l'informe constati que els preus superen els màxims fixats per la normativa vigent, s'haurà d'"adaptar el model de finançament a les universitats catalanes en els pròxims Pressupostos".

També s'haurà de "posar fi a les situacions de precarietat del PDI i el PAS", crear places de funcionariat per mantenir les ràtios, investigar la gestió del capítol VI a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a la llum de diverses denúncies del personal.

Un altre dels punts que s'han aprovat és l'equiparació de les condicions de les famílies monoparentals i nombroses perquè els dos col·lectius tinguin "les mateixes" bonificacions en els preus i les beques a partir del pròxim curs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés