Publicat 26/11/2014 18:53

El Parlament aprova un impost a les operadores d'internet per finançar el cinema català

Plano general del pleno del Parlament
EUROPA PRESS

Gravarà 0,25 euros per connexió tot i el rebuig de la patronal de les telecomunicacions

BARCELONA, 26 nov. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dimecres amb 104 vots a favor --CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA, CUP-- i 26 abstencions --PP, C's-- una llei que crea un impost finalista sobre les operadores d'internet a Catalunya que gravarà amb 0,25 euros cada contracte de connexió a la xarxa i que es destinarà a finançar el cinema català.

El Govern, que ha impulsat aquesta taxa, assegura que l'hauran de pagar les operadores i no podrà revertir-se sobre els consumidors, i l'Agència Tributària de Catalunya serà l'encarregada de recaptar-lo i gestionar-lo.

La Generalitat preveu recaptar 20,5 milions d'euros a l'any amb aquest impost i s'ha compromès a dedicar-lo íntegrament a fomentar el sector audiovisual català i a l'accés a internet en els equipaments culturals.

La diputada del PP Alicia Alegret ha criticat que "és un nou impost que tindran els catalans i no tindran la resta de ciutadans d'Espanya" i ha vaticinat que, en gravar a les operadores, podria perjudicar les inversions que fan en millores tecnològiques.

José Manuel Villegas (C's) ha exposat que el seu partit no veu clar l'impost perquè és "impossible que el legislador controli" si ho pagaran íntegrament les empreses o acabarà repercutint en els consumidors, que poden veure com augmenta el preu de la seva connexió a la xarxa.

El diputat Sergi Sabrià (ERC) ha defensat la mesura perquè creu que les operadores d'internet formen part del sector d'empreses que "més guanyen", per la qual cosa pagant l'impost se les fa coresponsables de fomentar sectors estratègics com ho és, segons la seva opinió, l'audiovisual.

La socialista Alícia Romero ha dit que a Catalunya li convé una reforma fiscal més àmplia i justa, però avala aquest impost perquè recau sobre "les empreses grans que tenen més beneficis i s'han de solidaritzar amb una indústria", l'audiovisual, que veu com els seus continguts són piratejats a la xarxa.

ICV-EUiA avala l'impost, però Dolors Camats ha exigit al Govern que no fiï només a aquest sector tota la inversió del que es recapti amb la taxa, i ha criticat que en el passat ja es van crear fons per fomentar el sector audiovisual que han mort d'"inanició" a falta de lideratge polític del Govern de CiU.

JUNTS, "MÉS FORTS"

Ferran Falcó (CiU) ha justificat l'impost perquè les operadors es beneficien dels continguts audiovisuals que circulen per la xarxa, ha destacat el consens que suscita la norma entre partits --"Quan anem junts som més forts"--, i ha exposat que 0,25 euros per connexió és plenament assumible per als accionistes de les operadores.

La CUP ha donat un 'sí' crític a la llei: "És una gota en el desert de les polítiques culturals, que és més que cap gota en el desert", ha exposat David Fernández, que ha carregat contra els preus i els serveis de les grans operadores d'internet.

REBUIG DE LA PATRONAL

Quan es va saber que el Govern planejava aquest impost, el president de la patronal tecnològica Ametic, José Manuel de Riva, va demanar a la Generalitat la retirada de la taxa en el marc d'una reunió que es va fer a la Conselleria de Cultura.

De Riva va argumentar "l'alta fiscalitat que ja suporten les operadores" i les dificultats afegides que comporta la taxa, tenint en compte que la resta ingressos per facilitar el desplegament de xarxes d'alta velocitat, va defensar la patronal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés