Publicat 22/09/2014 15:25

El Parc Natural del Montseny ampliarà la seva superfície en més d'un 50%

Presentación de un acuerdo sobre el Parc Natural del Montseny
EUROPA PRESS

BARCELONA, 22 set. (EUROPA PRESS) -

El Parc Natural del Montseny ampliarà la seva superfície en més d'un 50%, després que la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i la Diputació de Barcelona hagin signat aquest dilluns un conveni de col·laboració en matèria d'espais naturals que inclou aquest projecte, el qual es preveu aprovar en el primer semestre del 2015.

En roda de premsa, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, acompanyat pel president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha explicat que l'ampliació "corregirà" el desfasament entre la definició del parc --ocupa 17.126 hectàrees-- i la del pla especial de protecció del mig natural i del paisatge del Montseny --arriba a les 31.000 hectàrees--.

"En aquest recorregut esperem fer un creixement significatiu amb coherència i consens", ha apuntat Vila, a l'afegir que l'ampliació s'ha realitzat amb l'acord del món municipal que reclamava incorporar-se al Parc Natural del Montseny.

L'ampliació busca garantir la conservació dels valors naturals i culturals de l'espai, incorporant el parc sectors adjacents amb valors equivalents als ja inclosos, i optimitzarà el funcionament de la xarxa donis espais naturals de Catalunya, juntament amb la gestió de les diputacions de Barcelona i Girona.

El 1987, la llei ha declarat Parc natural unes 17.000 hectàrees d'aquesta zona però no va incloure la resta del pla especial fixat el 1977 per "qüestions urbanístiques i jurídiques", una situació que s'ha arrossegat fins a l'actual acord, que ha aconseguit un únic àmbit de protecció.

"Una característica de Catalunya més enllà dels actius naturals és que fa possible que es generin activitats econòmiques", ha puntualitzat Vila, que ha esmentat la doble funció d'un parc natural: protegir i aprofitar els recursos existents.

El Montseny, que és un conjunt de paisatges mediterranis i centreeuropeus al voltant de grans conurbacions metropolitanes, comprèn dues demarcacions territorials, tres comarques i 18 municipis: Aiguafreda, El Brull, Campins, Cànoves i Samalús, Figaró-Montmany, Fogars del Montclús, La Garriga, Gualba, Montseny, Sant Esteve de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor, Seva, Breda, Arbúcies, Tagamanent, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu i Viladrau.

MARC DE TREBALL

L'acord permetrà dotar als treballs de col·laboració entre Generalitat i Diputació d'un marc jurídic sobre disseny, formulació i tramitació de propostes de declaració d'espais naturals protegits i les polítiques de conservació de la biodiversitat.

Concretament, busca impulsar noves fórmules d'informació ambiental; millorar les infraestructures verdes a escala local, i elaborar projectes per conèixer, avaluar i informar sobre els serveis ambientals dels ecosistemes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés