Publicat 06/05/2016 17:32

Papa: "Somio amb una Europa en què el compromís amb els drets humans no sigui una utopia"

El Rey asiste a la entrega del Premio Carlomagno al Papa
CASA REAL

ROMA, 6 maig (EUROPA PRESS) -

El papa Francesc ha compartit amb els líders europeus reunits al Vaticà per lliurar-li el Premi Internacional Carlemany d'Aquisgrà, el seu somni d'una Europa solidària i humana que no descarti els pobres, els refugiats ni els immigrants, que doni feina digne i estable als joves i de la qual no es pugui dir que el seu compromís amb els drets humans va ser "la seva última utopia".

"Somio amb una Europa jove capaç de ser encara mare perquè respecta la vida; somio amb una Europa que es fa càrrec del nen, socorre el pobre i els que busquen refugi; somio amb una Europa que escolta i valora els malalts; una Europa on ser immigrant no sigui delicte sinó invitació a tenir més compromís amb la dignitat de l'ésser humà; somio amb una Europa de la qual no es pugui dir que el seu compromís amb els drets humans va ser la seva última utopia", ha subratllat.

En un discurs que recorda les paraules de Martin Luther King el 28 d'agost del 1963 a Washington, durant la Marxa pel Treball i la Llibertat, el Pontífex ha subratllat que somia amb una Europa "on els joves respirin aire net d'honestedat i portin una vida senzilla no contaminada pel consumisme, on casar-se i tenir fills no sigui un problema per la falta de feina estable", un continent on hi hagi "polítiques reals i eficaços de família" i on "es promoguin i protegeixin els drets de cadascun".

Concretament, ha demanat als mandataris que cuidin la joventut dels seus països perquè són "el present i el futur" i ha reclamat per a ells "llocs de treball dignes i ben remunerats". "Com anem a fer-los partícips d'aquesta construcció quant els privem de feina digne, quan els índexs de desocupació van en augment? Com evitar la pèrdua de joves que se'n van a una altra part en recerca d'ideals perquè en la seva terra no sabem oferir-los?", s'ha preguntat.

Per crear llocs de treball dignes i ben remunerats, especialment per als joves, el papa ha assenyalat que fa falta buscar nous models econòmics "més inclusius i equitatius" i passar d'una economia "líquida", basada al "benefici, l'especulació i el préstec amb interessos" i que "afavoreix la corrupció", a una "economia social de mercat, que garanteixi l'accés a la terra a les comunitats". Segons la seva opinió, aquest canvi de model econòmic "obrirà la capacitat de somiar aquell humanisme del qual Europa va ser el bressol i la font".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés