Publicat 17/07/2016 11:47

Ortiz aborda els desafiaments de la tecnologia al llibre de contes 'Vorejant els límits'

BARCELONA, 17 jul. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor barceloní Jordi Ortiz explora els desafiaments tècnics, socials i ètics als quals s'enfronten els individus d'una societat que avança imparable en el llibre de contes 'Vorejant els límits' (Editorial Proa), Premi Carlemany al foment de la lectura.

A través de 29 contes breus dividits en quatre parts --'Soci', 'Bio', 'Ciber' i 'Meta'--, el lector haurà de decidir si els nombrosos interrogants que plantegen els relats que conformen el llibre tenen resposta o cauen en la categoria de l'absurd.

L'obra planteja interrogants com fins a quin punt pot arribar el control de les persones, quines conseqüències tindrà el disseny genètic dels fills i si els ordinadors mediten sobre qui els ha creat.

El llibre ha estat reconegut amb el Premi Carlemany, convocat pel Govern d'Andorra, Grup62 i la Fundació Enciclopèdia Catalana, amb un jurat format per nou joves andorrans d'entre 14 i 16 anys, que han destacat el dilema moral i la intriga narrativa.

"És un jurat molt especial que ha d'escollir un llibre per a un públic intergeneracional, des d'adolescents fins als seus pares i professors. Suposa tot un repte no decebre tants lectors", ha explicat l'escriptor en declaracions a Europa Press.

SUPERVISAR LA TECNOLOGIA

Ortiz ha subratllat que els autors de ciència-ficció tenen "la responsabilitat afegida d'alertar sobre els futurs indesitjables dels avenços tecnològics que la societat encara no veu venir".

L'autor ha apuntat que la tecnologia acostuma a desenvolupar-se sense tenir en compte la societat i és utilitzada per les elits econòmiques, militars i mèdiques: "Les societats modernes tenen l'obligació de supervisar els avenços tecnològics. No per limitar-los sinó per donar-los l'ús col·lectiu que considerin millor".

Ha reptat els lectors a reflexionar sobre cadascuna de les narracions de 'Vorejant els límits' per completar les històries: "Admeten diferents interpretacions i estic segur que no n'hi haurà dues iguals".

Ortiz (Barcelona, 1969) és autor d'una vintena de títols --infantils i d'adults-- com 'Bublub, el peix que no sabia nedar', Premi Contarella de literatura infantil de Ciutadella de Menorca; 'Doble identitat', Premi Ciutat d'Olot de novel·la juvenil; i 'Gota d'aigua', Premi de narrativa infantil de la Nit Literària de Sant Jordi de Perpinyà.

Va fer la seva primera incursió en la ciència-ficció el 2002 amb 'Nigra' (Barcanova), que explicava la vida i conflictes de les colònies lunars, i va tornar a aquesta temàtica el 2011 amb 'In absentia (Judici a la Terra)', una novel·la sobre una confederació galàctica que va guanyar el premi Mallorca de narrativa juvenil.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés