Publicat 21/07/2016 13:33

Una operació pionera amb robot aconsegueix curar l'epilèpsia en el 80% dels pacients

Operación para tratar la epilepsia realizada en Teknon con un robot
EUROPA PRESS

El Centre Mèdic Teknon opera una jove de 26 anys que no responia als fàrmacs

BARCELONA, 21 jul. (EUROPA PRESS) -

El Centre Mèdic Teknon de Barcelona ha operat amb l'ajuda d'un robot neuroquirúrgic d'alta precisió el cervell de 15 pacients amb epilèpsia durant l'últim any, un 80% dels quals s'han pogut curar després de sotmetre's al procediment, pioner a Espanya.

En unes declaracions a Europa Press, el neuròleg epileptòleg Antonio Russi ha explicat que l'operació es dirigeix "al 20%-30% dels malalts d'epilèpsia que no milloren després de ser tractats amb fàrmacs", i que els resultats són molt millors si s'aplica als dos anys del diagnòstic perquè el temps és un factor pronòstic.

La intervenció del robot permet col·locar entre 7 i 20 elèctrodes dins del cervell per determinar la zona exacta que causa les crisis epilèptiques i extirpar-la després amb precisió submil·limètrica: "El robot ens marca la direcció i profunditat adequada, però la tècnica final sempre la fa el neurocirurgià", ha dit el neurocirurgià Bartolomé Oliver.

MÉS PRECISIÓ I SEGURETAT

A diferència d'altres tècniques utilitzades anteriorment, el sistema robòtic 'Neuromate Renishaw' és menys invasiu i permet fer una operació amb "més precisió i seguretat", fet que facilita el tractament de casos més complicats i que fins i tot es podien considerar inoperables fins ara.

"El sistema permet planificar les trajectòries dels elèctrodes intracraneals i eliminar la possibilitat que topin amb algun got del cervell per evitar problemes intraoperatoris", ha sostingut, en destacar que tenen imatges virtuals i imatges reals del pacient per poder treballar.

El procediment aconsegueix fer desaparèixer de manera completa les crisis epilèptiques en vuit de cada deu pacients amb epilèpsia del lòbul temporal, que és la més freqüent, i permet millorar la malaltia al 20% restant combinant-ho amb fàrmacs, segons ha especificat el neurocirurgià.

ENTRE DOS I TRES CRISIS A LA SETMANA

Una d'aquestes 15 pacients, la jove de 26 anys Núria Soler, es va sotmetre a la intervenció robòtica aquest dimecres per poder resoldre les 2-3 crisis epilèptiques setmanals que pateix des de fa tres anys, quan li van diagnosticar la malaltia.

La jove reuneix el perfil dels candidats: "És una pacient amb una epilèpsia farmacoresistent, és a dir, que no ha respost a molts fàrmacs i té una mala qualitat de vida que desitja normalitzar", ha manifestat Antonio Russi.

Abans de ser sotmesa a la intervenció del robot, la pacient ha explicat que ho afronta --l'operació de cirurgia es realitzarà la setmana que ve-- "amb molts ànims" per tenir aquesta oportunitat.

"Tinc molta il·lusió pensant en com afrontar el futur perquè la malaltia em limita a la feina i a l'hora de conduir", ha exemplificat, i ha afegit que la medicació li causa efectes secundaris, com son i cansament, que limiten la seva vida i més a la seva edat.

PRIMER A ESPANYA

El robot va ser adquirit fa prop d'un any pels centres Oliver & Ayats Institute i Epilepsia Russi Institute, els dos situats al centre Mèdic Teknon, que acumulen una experiència de més de 600 pacients intervinguts de cirurgia de l'epilèpsia.

Es tracta del primer robot neuroquirúrgic instal·lat a Espanya, si bé després també ha estat adquirit per l'Hospital Sant Joan de Déu i l'Hospital del Mar de Barcelona, tot i que el model d'aquest últim és diferent.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés