Actualitzat 25/05/2017 15:04

Obama defensa l'ús militar de drons i diu sentir-se especialment orgullós de l'Obamacare

Barack Obama i Angela Merkel en una conferència a Berlín
SOPHIA KEMBOWSKI/DPA

BERLÍN, 25 May. (DPA/EP) -

L'expresident dels Estats Units Barack Obama ha defensat aquest dijous a Berlín els atacs amb drons realitzats durant el seu mandat en el marc de la lluita antiterrorista, encara que ha admès que es van cometre alguns errors.

"De vegades les meves decisions van conduir a la mort de civils perquè va haver-hi errors però no hi havia una altra forma d'arribar als terroristes. Els drons en si no són el problema, el problema és la guerra", ha defensat durant un debat sobre democràcia celebrat davant l'emblemàtica Porta de Brandenburg en el qual també ha participat la cancellera alemanya, Angela Merkel.

"Com protegeix un el seu país de coses com les que han passat a Manchester, a Berlín, a París o a Niça? (...) Si valorem la vida tan poc com ho fan els nostres adversaris, llavors perdem", ha afegit.

Obama ha insistit que la lluita contra el terrorisme no és una lluita contra un país en concret, sinó contra grups aïllats, "contra persones que romanen en l'ombra".

En el transcurs del debat organitzat per l'Església evangèlica d'Alemanya, Merkel ha assenyalat, no obstant això, que la guerra ha de ser sempre l'últim instrument. "Abans de dur a terme intervencions armades, sobre la base dels nostres valors, s'ha de comprovar si s'han esgotat totes les altres opcions", ha recalcat la mandatària.

L'atac amb drons constituïa un pilar central de l'estratègia antiterrorista duta a terme durant la Presidència de Barack Obama, qui va reforçar l'ús d'aquests avions no tripulats des de la seva arribada al poder el 2009 i els va emprar, entre altres països, al Pakistan, el Iemen, Líbia i Somàlia.

REFORMA SANITÀRIA

D'altra banda, Obama ha fet una crida a defensar la reforma sanitària impulsada durant el seu mandat. "L'atenció sanitària de moltes persones als Estats Units està ara, a tenor del desenvolupament polític, amenaçada en el seu conjunt", ha lamentat.

"Del que em sento feliç i molt orgullós és de la reforma sanitària als Estats Units. El meu objectiu era aconseguir que el cent per cent dels ciutadans tinguessin assegurança sanitària, no ho vam poder aconseguir però hem aconseguit millorar la vida de 20 milions de persones", ha destacat.

"Com a president dels Estats Units un ha de reconèixer que no pot aconseguir tot el que vol. (...) Però als Estats Units es va aconseguir crear un nou paràmetre", ha afegit.

A principi de maig, l'expresident nord-americà va instar indirectament en un discurs al seu successor a la Casa Blanca, Donald Trump, a no eliminar la reforma, popularment coneguda com Obamacare, al mateix temps que va enaltir la valentia de tots aquells congressistes que van donar suport a la seva reforma sanitària.

Segons l'Oficina Pressupostària del Congrés (CBO) dels Estats Units, la reforma empresa per Donald Trump per desmuntar l'Obamacare deixaria sense cobertura uns 23 milions de nord-americans en la propera dècada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés