Actualitzat 05/04/2017 10:27

Núria Corbella (Incorpora Salut Mental): "La teva discapacitat no és la teva carta de presentació"

El programa facilita 1.200 llocs de treball a persones amb trastorns el 2016

BARCELONA, 3 oct. (EUROPA PRESS) -

La treballadora de l'Associació Salut Mental Ponent de Lleida i tècnica del programa Incorpora Salut Mental de l'Obra Social La Caixa Núria Corbella ha reivindicat aquest dilluns la diversitat funcional de les persones que pateixen trastorns de salut mental i les seves múltiples potencialitats: "La teva discapacitat no és la teva carta de presentació".

"Ets moltes més coses i potencialitats que mostrar al món", ha defensat Corbella, acompanyada de Llorenç López, un usuari de 45 anys que dos anys després de trobar-se a l'atur va acudir a l'entitat, que l'ha ajudat a reincorporar-se al món laboral.

Amb motiu del Dia de la Salut Mental dilluns que ve, López ha llançat una petició a les companyies: "Li demano a les empreses que confiïn una mica més en les persones amb discapacitat o algun problema de salut mental".

Amb confiança en aquestes persones el rendiment pot ser "gairebé igual" que el d'altres, ha subratllat López, que ara treballa en una empresa de manteniment i neteja especialitzada en vidres.

Es felicita de les paraules que li dirigeixen alguns treballadors quan després de portar a terme el seu treball li diuen: "Ara veig el verd del jardí".

Tant Corbella com López han apostat per superar prejudicis existents i normalitzar la integració laboral de tots els col·lectius, tenint en compte que una de cada quatre persones patirà un trastorn de salut mental.

BALANÇ 2016

El programa Incorpora ha facilitat 1.200 llocs de treball a persones amb trastorn mental durant 2016 a Catalunya, ha destacat el director del programa, Jaume Farré, en una trobada amb els mitjans que ha dit que la xifra puja a 6.700 persones a tot Espanya.

Un jove, Fran, de 29 anys, ha explicat la seva experiència en el programa gràcies a un pla tutoritzat per una tècnica de l'associació Map a Ripoll, on ha aconseguit progressar en diferents llocs de treball en una botiga i magatzem que ven productes de segona mà.

Aquesta botiga que es diu Segona Mà es troba dins del mercat protegit, i Fran porta a terme tasques de dependent, de gestió de xarxes socials i suports a altres persones que accedeixen al programa, que diu que també l'ha ajudat a tornar-li la seva vida social i personal amb altes dosis d'esport i ara una independització de la seva família.

"GIR DE 360 GRAUS"

Una altra de les testimonis del programa ha estat Sandra Ávila, de 28 anys, que després d'anys de tutoria amb l'entitat Aprodisca i al mercat protegit la seva vida ha donat un "gir de 360 graus" que li ha permès fer un salt al mercat ordinari.

Des de fa quatre mesos treballa a la botiga Decathlon amb vista al públic en les tasques de caixa i resolent problemes de clients que vénen a fer devolucions, després de solucionar un problema intern que li impedia donar continuïtat als treballs i estudis.

Després d'estudiar el cicle formatiu de grau mitjà d'Administració, ara somia amb estudiar Administració d'Empreses, i segueix un curs d'adults per fer el pas a la universitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés