Publicat 19/04/2016 19:22

El nou protocol d'abusos a menors inclourà detectar si són comesos per docents

Parlament
PARLAMENT

El Govern català crea un comitè interdepartamental per avaluar els protocols trimestralment

BARCELONA, 19 abr. (EUROPA PRESS) -

El nou protocol sobre abusos sexuals a menors en el qual treballen la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat al costat de la de Treball, Afers Socials i Famílies inclourà la detecció i actuació d'abusos perpetrats per part d'educadors, cosa que no es preveia en el protocol elaborat per aquests dos departaments el 2012.

La consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, ha explicat aquest dimarts davant de la Comissió d'Ensenyament al Parlament que el nou protocol tindrà acabada la seva part tècnica el 29 d'abril, i inclourà la possibilitat que els abusos i maltractaments es donin per part del personal d'un centre educatiu --tant docents com monitors d'oci--.

"Els protocols anteriors --ara vigents-- estaven pensats perquè el professorat detectés possibles abusos per part de la família o entre nens, però en cap moment estava pensat per part dels mateixos educadors", ha relatat Bassa, i ha admès que han detectat aquesta falta amb els últims casos d'abusos sexuals a les escoles dels Maristes.

El nou protocol bilateral suprimirà el Protocol de detecció, notificació, derivació i coordinació de les situacions de maltractament infantil i adolescent en l'àmbit educatiu del 2012, així com l'afegit que es va fer el 2014, després de dos mesos en els quals s'ha fet una revisió completa i exhaustiva.

COMITÈ INTERDEPARTAMENTAL

El Govern català ha acordat aquest dimarts la creació d'un Comitè interdepartamental de seguiment i coordinació dels protocols sobre abusos sexuals a menors o qualsevol altra forma de maltractament, ha destacat Bassa, davant d'alguns errors que ha admès que han tingut els protocols.

Les conselleries d'Afers Socials, Ensenyament, Salut, Interior, Justícia i Presidència es reuniran cada tres mesos amb l'objectiu d'avaluar i reforçar les mesures de prevenció, detecció i intervenció, especialment les dirigides a l'atenció dels menors i per evitar la victimització secundària, ha explicat la consellera de presidència, Neus Munté.

Aquest comitè té les funcions d'analitzar i valorar els circuits, processos i mecanismes de detecció i comunicació entre els professionals implicats; evitar la reiteració d'actuacions; proposar reformes i modificacions normatives i impulsar mecanismes de seguiment dels protocols i mesures existents, ha destacat Bassa.

Es tracta d'un acord sorgit de la complexitat del fenomen i l'augment de detecció d'abusos i altres maltractaments a menors i l'augment de la conscienciació per part de la societat de protegir els menors, que "posen de manifest la conveniència de reforçar la coordinació institucional" en aquesta matèria.

La creació del comitè s'emmarca en el Protocol marc d'actuacions en casos d'abusos sexuals o altres maltractaments signat el 2006 per part de les institucions catalanes implicades en la protecció a la infància i l'adolescència, i va servir de partida per a l'elaboració de protocols específics de coordinació, com el bilateral entre Ensenyament i Benestar i Família del 2012.

La titular d'Afers Socials ha destacat la figura dels docents com a clau en la lluita contra els abusos i maltractaments a menors, i ha apuntat que els "fets alarmants" que han sortit a la llum són puntuals en les escoles catalanes.

La titular de Asuntos Sociales ha destacado la figura de los docentes como clave en la lucha contra los abusos y maltratos a menores, y ha apuntado que los "hechos alarmantes" que han salido a la luz son puntuales en las escuelas catalanas.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés