Publicat 09/09/2016 12:23

Un nou dispositiu d'imatge permet llegir llibres tancats

Dispositivo para leer libros cerrados
BARMAK HESHMAT

MADRID, 9 set. (EUROPA PRESS) -

Investigadors del MIT (Massachusetts Institute of Technology) estan dissenyant un sistema d'imatges que és capaç de llegir llibres tancats.

A l'últim nombre de Nature Communications, els investigadors descriuen un prototip del sistema, que van provar en una pila de papers, cadascun amb una lletra impresa. El sistema ha estat capaç d'identificar correctament les lletres en els nou fulls superiors.

"El Museu Metropolità de Nova York va mostrar molt interès a això, perquè volen, per exemple, buscar en llibres antics que no volen tocar" diu en un comunicat Barmak Heshmat, un científic d'investigació al MIT Media Lab i primer autor del nou treball. Segons la seva opinió, el nou sistema podria usar-se per analitzar materials organitzats en capes primes, com ara revestiments sobre peces de maquinària o productes farmacèutics.

Els investigadors del MIT van desenvolupar els algoritmes que adquireixen les imatges de les fulles individuals en piles de paper, i investigadors de Georgia Tech que col·laboren en el projecte van desenvolupar l'algoritme que interpreta la imatge distorsionada o incompleta en forma de lletres individuals. "En realitat fa una mica de por", diu Heshmat sobre l'algoritme d'interpretació de cartes. "Una gran quantitat de llocs web tenen certificacions de lletres perquè demostris que no ets un robot, i aquest algoritme es pot processar una gran quantitat d'ells."

El sistema utilitza la radiació de terahercis, la banda de les microones entre la radiació electromagnètica i la llum infraroja, que té diversos avantatges sobre els altres tipus d'ones que poden penetrar superfícies, com ara els raigs X o les ones de so. La radiació de terahercis ha estat àmpliament investigada per al seu ús en el control de seguretat, perquè diverses substàncies químiques absorbeixen diferents freqüències de radiació de terahercis en diferents graus, produint firmes distintives de freqüència per a cadascun. Perfils de freqüències de terahercis poden distingir entre tinta i paper en blanc, d'una manera que els raigs X no poden.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés