Publicat 18/05/2016 13:36

Neix el primer nadó d'un òvul congelat abans d'una teràpia anticàncer per la via pública

Los médicos A.García, S.Peón, T.Ramón y Cajal y J.Calaf con la madre, Clara
EUROPA PRESS

El programa acull 126 pacients actualment

BARCELONA, 18 maig (EUROPA PRESS) -

El 3 d'abril va néixer a Catalunya el primer nadó fruit d'un tractament d'envidriament d'ovòcits ofert per la sanitat pública catalana a una dona que patia un càncer de mama i a la qual se li van aplicar tècniques de preservació de la maternitat en el Programa de Reproducció Assistida de la Fundació Puigvert i l'Hospital de Sant Pau.

La mare del nadó, Clara, té actualment 32 anys i ha relatat que quan va ser diagnosticada de càncer de mama el 2009 desconeixia que el tractament ontològic podia afectar la fertilitat: "Això enfonsa més que el diagnòstic", ha afirmat.

"Aquest tractament et dóna dret a arribar a una possible maternitat, però a més quan algú et congela els òvuls et dóna esperances que sobreviuràs", ha explicat Clara.

El procediment consisteix a extreure i vitrificar l'ovòcit --un precursor immadur de l'òvul-- abans que la dona iniciï el tractament de quimioteràpia, radioteràpia o hormonoterapia, que pot afectar la fertilitat, ha explicat aquest dimecres en roda de premsa la ginecòloga Susana Peón.

Es tracta d'un programa "molt immediat" que comporta endarrerir el tractament ontològic un màxim de 17 dies, amb una teràpia hormonal que pot començar el mateix dia que s'ha diagnosticat el càncer i, quan l'ovari està preparat, es fa una intervenció quirúrgica ambulatòria per obtenir els òvuls.

Actualment el programa porta 146 reserves de 126 pacients --en ocasions es fan dues reserves d'òvuls--, amb un embaràs en curs, a més del nadó nascut amb èxit, ha afirmat Peón, que ha afegit que resta l'estrès de no poder tenir fills quan s'acaba el tractament.

SUPERVIVÈNCIA DELS ÒVULS

La nova tècnica de l'envidriament consisteix en una congelació "ultra ràpida" en un mitjà protector que evita que es creï gel intracel·lular, que és el que mata les cèl·lules, i aconsegueix una supervivència del 90% dels ovòcits --respecte del 60% i 70% d'altres tècniques-- i un 40-45% d'obtenció d'embarassos, ha destacat l'experta en criopreservació Aurora García.

El director del programa, Joaquim Calaf ha observat que l'èxit d'aquest procediment llança un missatge positiu a les dones que poden patir aquesta malaltia o qualsevol altra situació que pugui espatllar la reserva d'òvuls, i ha destacat la cooperació multidisciplinària que ho ha fet possible.

ENFOCAMENT INDIVIDUALITZAT

L'oncòloga Teresa Ramón y Cajal ha defensat la importància d'abordar aquesta possibilitat des d'opinions i visions multidisciplinàries, amb un enfocament individualitzat, i "que el pacient sigui lliure de decidir i tingui tota la informació".

Els estudis no han demostrat que tingui un impacte negatiu sobre el tractament del càncer, ha explicat l'oncòloga, i es procura completar el tractament, tot i que hi ha casos com el de Clara en el qual el desig de la dona de ser mare és molt fort i escurça el tractament.

TERÀPIA HORMONOTERÀPIA

Clara ha manifestat que no va fer el tractament d'hormonoteràpia de manera completa, però va prendre la decisió després d'informar-se i parlar amb professionals, i ha afegit que hi ha poques experiències de dones amb càncer de mama a la seva edat, per la qual cosa ha iniciat un blog per compartir la seva experiència.

Les úniques limitacions d'aquest programa són la de l'edat, ja que es fa fins als 40 anys, i els temps en els quals la malaltia pot recórrer, per la qual cosa s'espera que acabin per començar l'embaràs.

La mare va obrir el blog després que una jove li escrivís explicant que havia començat el tractament de quimioteràpia sense que ningú l'advertís que afectaria la seva fertilitat, davant del qual ha destacat la necessitat d'informar de totes les possibilitats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés