Publicat 23/09/2016 17:34

Naturalistes de Girona qüestionen el Pla de sequera de Catalunya

GIRONA, 23 set. (EUROPA PRESS) -

L'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) ha qüestionat aquest divendres el Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera (PES), i ha criticat que a la comissió interdepartamental sobre aquest assumpte no hi hagi representants de l'àmbit ambiental.

En un comunicat, l'organització ha afirmat que el PES hauria d'incloure un sistema d'indicadors i de llindars d'entrada i sortida dels diferents escenaris de sequera clars, però que en lloc de seguir els documents existents a l'Estat i a Europa, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha establert "un sistema totalment arbitrari".

Segons l'entitat, en els reglaments estatals es determina que els cabals de manteniment en sequera seran, com a mínim, del 25% de l'hàbitat potencial útil, i en els espais protegits (els Ramsar i la Xarxa Natura 2000) no hauran de reduir-se els cabals de manteniment, però al PES aquests cabals segueixen una reducció que va començar en el passat Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya (2016-2021).

L'associació ha acusat l'ACA d'aprofitar "cada nou document que elabora per reduir els cabals de manteniment de manera arbitrària".

També han dit que el pla incompleix la Llei del Ter del 1959, que diu que es prioritzin en les normes d'explotació les necessitats de dins de la conca front a les de fora, i han criticat que el PES no concreta quins cabals dels rius Ter i Llobregat s'utilitzaran per al proveïment en cas de sequera, mentre que la Muga "torna a tenir un tracte diferencial pitjor que la resta de conques internes".

COSTOS AMBIENTALS

Han apuntat que en la valoració de l'impacte econòmic del pla no s'han inclòs els costos ambientals, el que "distorsiona completament" els resultats finals obtinguts i les normes d'explotació escollides per exemple en els criteris de posada en marxa de les dessalinitzadores.

Han lamentat que la comissió interdepartamental de la sequera té representants de totes les matèries --com de la indústria, l'agricultura i l'energia--, però no hi ha representants ambientals, "casualment", han criticat.

L'associació ha assegurat que el Pla de sequera "incompleix" les recomanacions de l'antiga Direcció General de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat sobre els cabals de manteniment, sobretot en espais protegits.

Han assegurat que aquesta direcció va qüestionar "la falta de garantia en la no afectació d'espais protegits més enllà de la Xarxa Natura 2000 i les zones humides Ramsar", així com restriccions en els cabals de manteniment previstes dins els espais de Natura 2000 i la no consideració de possibles alteracions de cabals d'aigua sobre espais protegits, però el PES no distingeix entre les zones que estan protegides i les que no, han dit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés