Actualitzat 24/05/2016 17:07

Nacions Unides commemora aquest dimarts el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa com un "dret humà"

Periodismo, periódicos, negocio, periodistas
PIXABAY

MADRID, 3 maig (EUROPA PRESS) -

L'Organització de Nacions Unides (ONU) commemorarà aquest dimarts, 3 de maig, el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa en tres perspectives: la llibertat d'informació com a llibertat fonamental i com a dret humà; la protecció de la llibertat de premsa davant de la censura i l'excés de vigilància, i la garantia de la seguretat del periodisme a Internet i fora.

"L'accés a la informació és una llibertat fonamental i forma part del dret humà fonamental a la llibertat d'expressió. Rebre i difondre informació, en línia i fora de línia, constitueix la pedra angular de la democràcia, el bon govern i l'estat de dret", afirma la directora general de la Unesco, Irina Bokova, amb motiu d'aquesta efemèride.

Segons recorda l'ONU, el 3 de maig va ser proclamat com el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa el 1993, per l'Assemblea General de les Nacions Unides, seguint la recomanació de la Conferència General de la Unesco. La data es va triar perquè coincidís amb l'aniversari de la Declaració de Windhoek, en la qual els representants de mitjans de comunicació africans que participaven en un seminari organitzat per la Unesco a la capital de Namíbia van elaborar un document en què es recollien els principis de la llibertat de premsa.

Per la seva banda, Reporters Sense Fronteres mostrarà la seva solidaritat amb els periodistes empresonats a tot el món aquest 3 de maig, en un acte que comptarà amb la col·laboració de la Casa d'Amèrica de Madrid i Radio5 de RNE, presentat pel cap d'Internacional d'Informatius RNE, Fran Sevilla, i la directora del programa 'Músicas posibles' de Radio 3, Lara López.

L'ONG ha avançat que, de 16.45 a 19 hores, se celebrarà a la Casa d'Amèrica l'acte, la primera part del qual tindrà el format d'un programa de ràdio transmès en directe per Radio5 de RNE (entre les 17 i les 18 hores) i comptarà amb les intervencions de periodistes que participen en la campanya de suport als seus col·legues empresonats de RSF-España, així com les actuacions musicals en viu dels músics Xoel López, Nano Stern i Pepe Curioni.

Així mateix, ha assenyalat que el Pròxim Orient i l'Amèrica Llatina --amb especial atenció a la violència a Mèxic i Centreamèrica--, seran focus d'interès durant la trobada. Les corresponsals espanyoles Nuria Tesón, que treballa a Turquia, i Natalia Sancha, que informa des del Líban i Síria, aportaran la visió de l'exercici del periodisme a la zona.

Durant la trobada, es tractarà el cas del fotoreporter egipci Mahmoud Abu Zied, àlies 'Shawkan', empresonat des del 2013 i a l'espera de judici, a través del seu advocat, el reconegut defensor dels Drets Humans egipci Karim Abdelrady, i dels seus padrins espanyols.

Amb motiu d'aquesta efemèride, la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE) ha elaborat un manifest que es llegirà públicament en els diversos actes commemoratius organitzats per les seves associacions federades i vinculades. "Hi haurà els qui considerin que el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, el 3 de maig, no és més que un tòpic, una commemoració que es limita a complir un tràmit de caràcter general amb la finalitat d'acontentar tots els professionals del periodisme, però la realitat és molt diferent, molt més àmplia", indica.

D'aquesta manera, fa una crida, no només als periodistes, sinó també a les institucions, poders i responsables de les decisions polítiques i laborals perquè "defensin en tots els casos la llibertat de premsa, i se sàpiga superar els contratemps personals, empresarials i partidistes".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés