Actualitzat 04/10/2017 11:43

El Museu Can Framis recupera el pintor oblidat Xavier Prat, que va plasmar la festa dels 80

Pintura sobre la vida nocturna barcelonina de Xavier Prat
FUNDACIÓ VILA CASAS

BARCELONA, 26 juny (EUROPA PRESS) -

El Museu Can Framis de Barcelona, pertanyent a la Fundació Vila Casas, ha recuperat el pintor oblidat Xavier Prat, que va plasmar la vida nocturna barcelonina dels anys 80, en la major exposició dedicada fins ara a la seva figura.

Ho ha explicat aquest dilluns el comissari i amic personal de l'artista que va morir fa deu anys, Sergio Vila-Sanjuán, en la presentació de la mostra 'I a una altra ciutat també clareja', que es podrà visitar des d'aquest dilluns fins al 23 de juliol.

Prat (1957-2007) és considerat pintor de la nova figuració dels 80, i va beure del corrent del surrealisme i de la Generació del 27, especialment de Salvador Dalí i Federico García Lorca; de fet, també ha deixat un llegat de poemes, contes i una novel·la, pendents de revisar.

Aquesta exposició "reconstrueix" la pintura de l'artista, que va exposar en llocs alternatius, i mai va professionalitzar el seu treball pictòric en connexió amb els circuits de l'art, tals com a galeries, ha explicat Vila-Sanjuán.

El periodista i escriptor ha rememorat un viatge que van fer junts a Cadaqués (Girona) per visitar Dalí, que els va rebre amb un xampany rosat i una bona conversa sobre art.

Prat es va immiscuir al món contracultural barceloní durant els 70 i va pintar de forma prolífica durant els anys 80, activitat que va deixar l'any 1991-1992, amb una única exposició destacada a les seves esquenes que la hi va dedicar la Diputació de Lleida el 1982.

Durant els 80, es va dedicar a plasmar la nit barcelonina amb discoteques estrella com 'La Seca' i 'La Paloma', que es pot veure en la mostra en un oli que plasma el "ambient festiu i explosió de vitalitat" de l'època.

El comissari ha subratllat la significació de la nit per a una generació d'artistes, pintors, escriptors i periodistes de l'època, que es trobaven en sales de festa.

SÈRIE SOBRE EL MAR

A més de la sèrie sobre la nit, l'exposició fa parada en l'altra gran temàtica abordada per l'artista i que va ser el mar, amb el qual estava especialment vinculat en un moment de transformació preolímpica en què es va mudar prop del Port.

La seva mirada simbolista i onírica es va traslladar al costat de la platja i del Port de Barcelona amb l'ús de tècniques matèriques que li portarien a posar sorra en les seves obres i pintar la Torre de la Barceloneta.

MIQUEL BARCELÓ

Amb l'artista Miquel Barceló, el més destacat dels 80, es va creuar en alguna ocasió, i dóna fe d'això un document amb recomanacions que el mallorquí li va fer a Prat abans de visitar l'illa mallorquina.

"Van tenir trajectòries molt dispars, però van compartir una mirada postmoderna i una visió culta i narrativa amb tocs d'ironia", ha defensat el comissari.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés