Actualitzat 20/05/2016 11:59

Mor als 84 anys el reporter i esportista Miguel de la Quadra-Salcedo

Testimoni de la guerra del Vietnam i el cop d'Estat de Pinochet, ha estat l'impulsor del programa cultural 'Ruta BBVA'

   MADRID, 20 Maig (EUROPA PRESS) -

   El reporter i esportista Miguel de la Quadra-Salcedo ha mort a les 6.00 hores d'aquest divendres en el seu domicili de Madrid, als 84 anys, ha informat a Europa Press el seu fill Rodrigo de la Quadra-Salcedo.

   Nascut a Madrid el 30 d'abril de 1932 i perit agrícola de formació, va ser reporter de TVE, ha destacat com atleta --va representar Espanya als Jocs Olímpics de Roma el 1960, en llançament de disc-- i serà recordat, sobretot, com a aventurer.

   A partir de 1979 va impulsar l'anomenada 'Aventura 92', avui coneguda com a 'Ruta BBVA', un programa d'intercanvi cultural entre els països llatinoamericans declarat d'interès universal per la UNESCO. La seva malaltia es va agreujar des del nadal Passat i ha mort de matinada, "tranquil", al costat de la seva dona i el seu fill.

Previa YoutubeCargando el vídeo....

   "Jo crec que he estat nòmada des de sempre. De nen, quan em perdia en les muntanyes de Navarra, ja sentia aquesta crida", relatava, fa un any i mig, en una entrevista a 'El Periódico'. A Navarra va passar bona part de la seva infància.

   Va formar part de la Secció d'Atletisme del Reial Madrid C.F. i va aconseguir un total de nou campionats d'Espanya, sis en disc, dos en pes i un de llançament de martell, a més de diverses plusmarques nacionals en llançament de martell i disc. Va batre la plusmarca mundial de javelina, però la Federació Internacional no va homologar el seu rècord perquè va utilitzar una nova tècnica, l'estil 'Erauskin'.

   Després dels Jocs Olímpics de Roma, va treballar per al Govern colombià com a etnobotànic a la selva, i quan va tornar a Espanya, al 1963, va ser contractat per TVE. En aquesta casa va ser reporter de guerra, en primer lloc al Congo (avui República Democràtica del Congo). Allà va ser empresonat i condemnat a mort per les seves gravacions, però va ser rescatat de la presó per uns soldats cubans amb els quals havia fet amistat, segons relata RTVE en una recopilació de les seves tasques.

   També va realitzar reportatges sobre la mort del Che Guevara, la guerra del Vietnam, Biafra, la guerra del Yom Kippur, el retorn de Juan Domingo Perón a l'Argentina o el cop d'Estat de Pinochet a Xile. El documental 'Xile, toc de queda', va patir la censura i no va poder veure's a Espanya fins a 18 anys després de la seva realització, explica RTVE.

DE LA GUERRA A L'AVENTURA

   A mitjans dels setanta va canviar el reporterisme de guerra pel d'aventura. "Eren altres temps i altres mitjans. Havies de conviure amb la temptació de prendre partit per un bàndol, alguna cosa que no és recomanable, ni tan sols en el cas de les causes més justes. Per això vaig canviar el reporterisme per l'aventura. Vaig preferir a Orellana i Amundsen", explicava ell mateix a 'El Periódico'. "La meva experiència em va mostrar que fins als fronts d'alliberament popular més purs acaben corrompent-se", afegia.

   Al 1979 i a suggeriment del rei Joan Carles va crear el programa 'Aventura 92', avui 'Ruta BBVA'. Al llarg de trenta edicions, més de 9.000 joves de tot el món han tingut l'oportunitat de viatjar pels països llatinoamericans.

   "La Ruta s'inspira en un programa socràtic que es resumeix ràpid: descobreix-te a tu mateix i després projectat't", explicava l'aventurer, que deixava clar que això és el que ell va intentar amb aquests joves: "Del viatge tornen orfes, però enriquits per l'experiència d'haver conegut altres civilitzacions i, sobretot, d'haver après a respectar-les. Em sento com el flautista d'Hamelin, portant als joves rere els meus passos".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés