Publicat 15/02/2016 13:25

Modular l'autofàgia amb fàrmacs millora la destrucció de les cèl·lules tumorals

Microscopio, Hospital, Investigación, Sanidad, Salud, Ciencia
EUROPA PRESS/JUNTA

LLEIDA, 15 febr. (EUROPA PRESS) -

L'autofàgia, un procés de defensa que les cèl·lules posen en marxa davant de l'estrès, pot contribuir en el tractament dels tumors i promoure la mort de les cèl·lules canceroses tractades amb quimioteràpia, segons una investigació liderada per la professora de la facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL) i investigadora de l'IRBLleida, Judit Ribas.

Aquest estudi, que obre la porta a la millora de tractaments de càncer en demostrar que la modulació de l'autofàgia amb fàrmacs millora la destrucció de cèl·lules tumorals, és una de les conclusions de la investigació, finançada pel Ministeri d'Economia i Competitivitat, i publicada en la prestigiosa revista internacional 'Biochemical Pharmacology', ha informat aquest dilluns la UdL en un comunicat.

"L'autofàgia sembla protegir les cèl·lules tumorals de l'apoptosi per quimioteràpia, però hem demostrat que també la promou, i el factor temps marca la diferència", ha explicat Ribas.

"Aquests resultats poden tenir una aplicació per millorar l'eficàcia de les teràpies antitumorals, tot i que ens queda molt per saber", ha afegit la investigadora.

"Creiem fermament que hi ha un significat biològic darrere d'aquest comportament aparentment contradictori, i que probablement tingui un paper rellevant en la progressió del tumor", ha afegit.

FALTA DE FINANÇAMENT

Els investigadors de la Unitat de Farmacologia han lamentat "la falta de finançament" que, segons afirmen, els impossibilita continuar amb aquests estudis.

L'estudi planteja per primera vegada un paradigma experimental en què el temps és l'únic factor determinant en aquest "doble joc" de l'autofàgia, com a mecanisme protector o desencadenant de mort cel·lular per apoptosi.

En períodes curts de temps, la promou; ja que la "inanició" sensibilitza les cèl·lules a la permeabilització de la membrana mitocondrial i activa unes proteïnes anomenades caspases, cosa que augmenta els efectes destructors de la quimioteràpia.

En canvi, en períodes llargs, l'autofàgia evita l'apoptosi, i d'aquesta manera protegeix les cèl·lules tumorals de la quimioteràpia.

Els investigadors de la Unitat de Farmacologia de l'IRBLleida han fet assajos amb diversos models de cultius cel·lulars, entre els quals hi ha alguns derivats de tumors de pacients, que han exposat a mitjans sense nutrients i factors tròfics per aconseguir l'autofàgia induïda per inanició.

Sobre aquests models sotmesos a condicions extremes d'inanició, han provat fàrmacs que s'utilitzen comunament en teràpies del càncer.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés