Actualitzat 23/02/2017 15:18

El MNAC plasma els "gestos de la insurrecció" humana

Exposició 'Insurrecions' al MNAC
Europa Press

L'exposició visual i poètica mostra 300 obres en col·laboració amb la galeria Jeu de Paume

BARCELONA, 23 Febr. (EUROPA PRESS) -

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) plasma els "gestos d'insurrecció" humana reflectits per l'art històric i contemporani en una exposició visual i poètica amb 300 obres d'un centenar d'autors en coproducció amb Jeu de Paume, ha explicat la directora de la sala francesa, Marta Gili, al costat del director Pepe Serra.

En roda de premsa al costat del filòsof i comissari Georges Didi-Huberman, Serra ha destacat que "mai abans el museu nacional no s'havia convertit en una plaça pública tant com ara" per plantejar debats sobre la revolta, revoltes i ànsies de llibertat davant la injustícia a diferents punts del món.

El pensador s'ha mostrat content de portar a Barcelona la mostra --que es va poder veure a la tardor en la galeria parisenca amb la meitat d'espai-- pel fet que la capital catalana és una "capital de la insurrecció" amb la Setmana Tràgica i altres revoltes populars.

GOYA I KOURKOUTA

L'exposició interdisciplinària, sobre esdeveniments polítics i emocions col·lectives que comporten moviments de masses en lluita, compta amb peces com 'Desastres de la Guerra', de Francisco de Goya, i vídeos de la cineasta Maria Kourkouta sobre la crisi dels refugiats a Europa.

La mostra "neix d'una hipòtesi poètica i no política" presa d'una imatge de Víctor Hugo que reflecteix una tempesta de llibertat que s'expandeix, ha explicat el pensador, que ha subratllat que les revoltes són un dels temes centrals en la pintura moderna i l'art contemporani.

90 OBRES DEL MNAC

Al MNAC, l'exposició ha incorporat 90 obres de la col·lecció del museu, convertint l'exposició en "més política" que en la seva versió francesa, ha explicat el filòsof autor de la sèrie de llibres titulats 'L'oeil de l'histoire'.

La mostra és com una "història plena de capítols, un darrere l'altre, com una recerca infinita i una proposta experimental", ha dit Didi-Huberman, i tant Serra com Gili han garantit que el recorregut és fàcil de veure, si bé amaga gran quantitat de pensament i intel·lectualitat.

L'exposició, que ha costat 260.000 euros, suposa un "abans i un després" per al museu que, amb la incorporació d'obra no localitza més l'exposició, sinó que la fa més universal amb la suma de 'Mà esquerra aixecada' de Julio Gonzàlez, que que podria plasmar un conflicte racial als EUA o una revolució a Sud-àfrica, ha exemplificat Serra.

Així, obres de Pere Català, Joan Miró, Art & Language, Dennis Adams, Henri Cartier-Bresson, Agustí Centelles i Claude Cattelain conviuen fotògrafs i cartellistes de la Guerra Civil i dibuixos poc coneguts de Martí i Alsina.

FINS Al 21 DE MAIG I ITINERÀNCIES

L'exposició, que es podrà visitar fins al 21 de maig i que després itinerará per Buenos Aires, Mèxic i Mont-real, està estructurada per blocs temàtics i passa de llarg del moviment espanyol del 15M per abordar la qüestió des del punt de vista més visual i estètic i no documental, ha dit el pensador.

Segons Serra, amb aquest projecte s'eixampla i amplia el camp de joc del museu nacional en una exposició que aborda una "muntanya de temes vigents per interpel·lar l'espectador des d'una mentalitat actual".

El director del museu ha subratllat la necessitat de convertir els museus en un "espai viu de debat i discussió" amb vocació de servei públic, molt més allà d'un paper de mers contenidors d'obres d'art.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés