Actualitzat 09/02/2016 17:52

'Miró i l'objecte', una exposició que explora per primera vegada la presència de l'objecte en l'obra de Joan Miró

Presentación exposición 'Miró y el objeto' de Obra Social 'la Caixa'
MÁXIMO GARCÍA DE LA PAZ

MADRID, 9 Febr. (EUROPA PRESS) -

   L'exposició 'Miró i l'objecte', organitzada per Obra Social La Caixa i la Fundació Joan Miró, aprofundeix per primera vegada de manera monogràfica en aquesta indagació de l'artista Joan Miró entorn de l'objecte, rastrejant la seva presència i la seva evolució a totes les seves etapes artístiques.

   La mostra, que podrà veure's a CaixaForum de Madrid del 10 de febrer al 22 de maig, ha estat presentada aquest dimarts 9 de febrer per la directora general adjunta de la Fundació Bancària La Caixa, Elisa Durán; la directora de la Fundació Joan Miró de Barcelona, Rosa Maria Malet, i el comissari en cap d'exposicions del Salvador Dalí Museum de Saint Petersburg (Florida), William Jeffett.

   'Miró i l'objecte' es desplega en sis àmbits d'estudi que investiguen com l'artista evoluciona des de la representació pictòrica de l'objecte fins a la incorporació física del mateix en la pintura, a través de l'ús de procediments com el 'collage' i l''assemblage'. Un procés que, en molts aspectes, va significar, a final dels anys vint, un desafiament frontal a les arts plàstiques.

   Sostenen la mostra un total de 109 obres, entre pintures, ceràmiques i escultures, que abracen un extens període que va des de 1916 fins a 1981 i que procedeixen del fons de la Fundació Joan Miró i de les principals col·leccions públiques i privades d'Europa i Amèrica. L'exposició inclou, a més, una selecció d'objectes originals que l'artista va col·leccionar al llarg de la seva vida com a font d'inspiració o material per a les seves composicions.

   La selecció inclou obres que mai s'havien pogut veure a Espanya, entre les quals destaquen 'Les joguines' (1924), del Moderna Museet d'Estocolm, i les obres 'L'espiga de blat' i 'La llum de carbur', dues naturaleses mortes del 1922-1923 arribades del Moma, exposades per última vegada a Espanya el 1993.

   Es completa amb dues sèries de fotografies dels anys seixanta de Claude Gaspari que documenten el procés de treball de Miró respecte els objectes. El visitant trobarà també dos documents fílmics de suport: una pel·lícula del 1939 sobre el ballet 'Jeux d'enfants' de Bizet i el documental de Francesc Català-Roca sobre les teles cremades de Miró.

   Finalment, s'ha produït per a l'ocasió un audiovisual de 12 minuts que divulga les tesis principals del projecte amb intervencions del propi comissari de l'exposició; del nét de l'artista, Joan Punyet Miró; el ceramista Josep Llorens Artigas; i la directora de la Fundació Joan Miró, Rosa Maria Malet.

PUBLICACIÓ, SIMPOSI I VISITA EN LÍNIA

   El projecte es completa amb una publicació del catàleg, que incideix en aspectes essencials de l'obra de Joan Miró amb relació a l'objecte. En la preparació del volum s'ha portat a terme una àmplia tasca de documentació, complementant els escrits i la selecció d'obres amb reproduccions de les seves tasques, així com fotografies de l'arxiu de Joaquim Gomis, Francesc Català-Roca o Ernst Scheidegger, que il·lustren la inclinació de Miró pels objectes i el seu procés de treball entorn d'ells.

   Alhora, Obra Social La Caixa ha dissenyat una completa proposta d'activitats per a tots els públics, que inclou la celebració, divendres 15 i el dissabte 16 d'abril, del simposi internacional 'Miró i l'escultura del segle XX', organitzat per la Càtedra Miró (Fundació Joan Miró Barcelona/Universitat Oberta de Catalunya) en col·laboració amb la New York University i La Caixa i que està coordinat pel director de la New York University a Madrid i de la Càtedra Miró, Robert Lubar Messeri.

   D'altra banda, Obra Social La Caixa oferirà dijous que ve 11 de febrer, a les 20.00 hores, la retransmissió en directe d'una visita guiada a l'exposició, a través de la xarxa social Twitter i utilitzant l'eina Periscope, amb l'objectiu de fer arribar la cultura a tots els públics.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés