Actualitzat 30/06/2016 17:11

Michelle Obama i la reina Letícia volen despertar l'esperit emprenedor i solidari entre les adolescents espanyoles

Previa YoutubeCargando el vídeo....

TWITTER DE LA CASA REAL

Destaquen les oportunitats que hi ha a Espanya per a una bona educació, respecte dels 62 milions de nenes que no van a l'escola al món

MADRID, 30 Juny (EUROPA PRESS) -

La primera dama dels EUA, Michelle Obama, i la reina Letícia han unit forces aquest dijous amb l'objectiu de despertar l'esperit emprenedor i solidari entre les adolescents espanyoles, a les quals han animat a valorar l'accés a l'educació que tenen al seu país i a treballar per canviar les actituds masclistes que romanen encara en les societats occidentals i que sobretot estan molt presents als països en desenvolupament, on més de 62 milions de nenes no van a l'escola.

En un país com Espanya, la taxa d'abandonament escolar matiner del qual gairebé duplica, amb un 23,5%, la mitjana europea (12%), segons dades de l'ONG Save The Children, Michelle Obama ha demanat a les joves d'entre 16 i 24 anys que componien l'auditori de l'acte al centre cultural Matadero de Madrid que siguin conscients de la "sort" que tenen de viure "en un país que els dóna tantes oportunitats".

Unes oportunitats que disten molt de les que tenen altres joves "igual d'intel·ligents que vosaltres", però que per viure on viuen i ser dones han de superar nombrosos obstacles per seguir estudiant. La Regina, per exemple --ha relatat la primera dama-- viu a Libèria i "s'aixeca abans de l'alba, cuina, cuida els seus germans i treballa en un mercat local per poder pagar-se l'educació". "I tot això ho fa abans d'anar a l'escola durant la resta del dia, mentre que a la nit estudia durant hores perquè vol ser infermera", ha explicat.

Abans del seu pas per Espanya, Michelle Obama ha visitat Libèria i el Marroc, dos països que afronten grans desafiaments per la pobra educació de les seves poblacions, per presentar nous compromisos de la seva iniciativa 'Let girls learn', una associació públicoprivada impulsada des de l'any passat per la Casa Blanca que mobilitza fons i recursos per millorar les oportunitats de les menors en matèria d'educació. El Cos de Pau dels EUA, compost per voluntaris, també està implicat en la iniciativa.

UN PROBLEMA QUE AFECTA LA SEGURETAT MUNDIAL

Quan les adolescents no van a l'escola "guanyen menys diners, es casen abans, pateixen altes taxes de mortalitat maternal i infantil, és més fàcil que contreguin el VIH i no vacunen els seus fills", ha advertit la primera dama. I això afecta "la salut pública de les seves nacions i la seguretat de les economies".

Al Marroc, ha assegurat, gairebé tots les adolescents van a l'escola fins als 12 anys, però en zones rurals no poden anar a l'escola Secundària perquè està molt lluny de les seves cases i es queden treballant a casa i comencen a tenir nens. "Només un 14% comença els seus estudis de Secundària", ha indicat, que ha preguntat a les adolescents espanyoles com se sentirien si als 11 anys els diguessin que no tornaran a l'escola i que en lloc d'això es casaran amb un home que els duplica l'edat.

Però la falta de recursos no és l'única causa que impedeix que milions de nenes de tot el món continuïn els seus estudis. Hi ha una raó cultural que té a veure amb el concepte que les societats tenen de la dona, i en particular de les adolescents. Que té a veure amb si aquestes societats creuen que mereixen una educació, "si les valora per la seva capacitat per tenir fills o per la seva ment".

Obama ha reconegut que les desigualtats en matèria de gènere no són una cosa exclusiva dels països en desenvolupament, ja que romanen encara en les nostres societats occidentals, "on un pare que arriba de treballar i canvia un bolquer és un heroi, però si fa el mateix una dona, ningú ho nota". On si un pare treballa durament i es queda fins a tarda a l'oficina "se l'exalça com a ambiciós, i si ho fa una mare se l'acusa d'abandonar els seus fills".

I en aquesta lluita per "canviar les ments i els cors" a tot el món, Obama veu les adolescents espanyoles amb un paper a exercir, perquè a través de les xarxes socials poden estar en contacte amb milions de persones a tot el món per treballar des de programes de voluntariat i altres en la defensa del dret a l'educació.

En acabar la seva intervenció, Michelle Obama ha donat la paraula a la reina Letícia, compromesa també amb l'esperit emprenedor dels joves a través de la Fundación Princesa de Girona. "Que creu com jo en el poder dels joves", ha dit la primera dama.

EL PAPER DE LA COOPERACIÓ ESPANYOLA

La reina Letícia, que ha intercalat l'anglès amb unes breus paraules en espanyol per les quals s'ha disculpat davant d'Obama, ha aprofitat per posar en valor el treball que la Cooperació Espanyola, amb els diners dels contribuents, desenvolupa des de fa anys, i sobretot a Llatinoamèrica, per reforçar el paper de la dona en societats en desenvolupament, no només per millorar la seva educació o la seva assistència sanitària, sinó també perquè siguin propietàries de la seva pròpia vida tenint accés a microcrèdits.

"Crec que avui, aquí, totes tenim clar que l'educació de les nenes transforma, protegeix, és productiva, està unida a la justícia social i a la democràcia, al benestar familiar, a la promoció de la igualtat, a una millor salut i nutrició", ha subratllat la Reina per defensar els avantatges d'"incorporar el talent, l'energia i intel·ligència de milions de nenes a tot el món" a les nostres societats.

I perquè milions de nenes no escolaritzades tinguin accés al coneixement "i, per tant, a totes les oportunitats", ha apuntat a la tecnologia digital com una de les maneres "més eficaces" per aconseguir aquest objectiu.

La reina Letícia ha recomanat al mig miler de joves que omplien l'auditori que vegin la pel·lícula francoiraniana 'Buda explotó de vergüenza', que relata els obstacles que una nena afganesa de 6 anys ha de superar per assistir a l'escola en una societat dominada pels talibans.

Les joves que han assistit a l'acte eren alumnes de col·legis públics i concertats bilingües de la Comunitat de Madrid i d'universitats públiques i privades espanyoles. Molts d'aquests col·legis estan situats en algunes de les zones més desafavorides de Madrid i col·laboren amb freqüència amb l'Ambaixada dels EUA, que organitza als centres xerrades amb conferenciants estatunidencs de visita a Espanya.

Entre l'audiència també hi havia un grup de joves gitanes seleccionades per la Fundación Secretariado Gitano. També han assistit a l'acte la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría; María Teresa Fernández de la Vega; l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, i la presidenta del Banc Santander, Ana Patricia Botín.

La gala l'ha presentat Claudia Forte, alumna de Relacions Internacionals en una universitat pública de Madrid, que ha reconegut que com ella ha tingut l'oportunitat de tenir una bona educació sense necessitat de preocupar-se de si la seva família ingressava els diners suficient per pagar els seus estudis o si podia patir algun perill al camí de casa seva al col·legi, com sí que ocorre a milions de nenes en països en desenvolupament.

L'acte ha començat amb una actuació de la banda de jazz Wild Eighteen and Tomaccos, sortida del conservatori de música Teresa Berganza i que ha interpretat hits com 'Creep' de Radiohead o 'Chandelier' de l'artista australiana Sia, ben conegut entre l'audiència. "Us menjareu el món, però encara no ho sabeu", els ha deixat anar el líder de la banda.

Acabades les intervencions de Michelle Obama i la reina Letícia, les dues s'han barrejat entre el públic per fer-se 'selfies' amb les joves. Aquesta tarda les dues mantindran una trobada privada al palau de la Zarzuela. La primera dama tornarà divendres a Washington, juntament amb les seves dues filles i la seva mare, que l'acompanyen en aquesta gira.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés