Publicat 19/02/2016 18:50

Metges de l'Hospital General demanen a Comín replantejar-se la sortida de la xarxa pública

El conseller de Salud, Toni Comín
PARLAMENT DE CATALUNYA

L'activitat pública és un 12% dels seus ingressos i alerten de pèrdues de llocs de treball

BARCELONA, 19 febr. (EUROPA PRESS) -

La junta facultativa de l'Hospital General de Catalunya --gestionat per IDC-- ha demanat aquest divendres al conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín, que es "replantegi" la sortida de l'hospital del Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (Siscat), ha informat la junta en un comunicat.

"Lamentem la decisió de la Conselleria de Salut de treure el nostre centre del Siscat, i acabar amb aquest contracte, perquè pertanyem a un grup empresarial amb ànim de lucre", han afirmat els facultatius de l'hospital, els qui han alertat que aquesta mesura pot comportar la pèrdua de llocs de treball.

Es tracta d'una decisió que va anunciar a la seva primera comissió parlamentària com a conseller l'11 de febrer i que també afecta la Clínica del Vallès per ser els dos centres de titularitat privada i amb ànim de lucre: "És el pas més important en termes de reforçar el caràcter públic del sistema sanitari", va argumentar llavors Comín, qui va anunciar que aquesta decisió es prendria el 22 de febrer.

Ha explicat que l'hospital està format per metges residents amb una plantilla de treballadors amb contracte laboral, amb una junta facultativa que representa el col·lectiu mèdic, i amb serveis mèdics jerarquitzats, "que se sotmet a avaluacions i auditories igual que la resta d'hospitals públics obtenint resultats excepcionals".

Ha agraït el "suport rebut per part de la Generalitat des del 2001", quan el centre va fer fallida econòmica i va passar a mans de l'empresa IDC --que també gestiona la Clínica del Vallès--, i ha recordat que en aquell moment es va signar un contracte a deu anys d'activitat pública, complementari a l'activitat privada que realitza per garantir la viabilitat del centre i els llocs de treball.

Aquest contracte es va renovar el 2011 per una dècada més, és a dir, fins al 2021, mantenint el suport a la sanitat pública, especialment per a pacients de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell (Barcelona), i ha precisat que actualment l'activitat pública que assumeix aquest centre suposa un 12% dels seus ingressos.

Segons dades de la Conselleria de Salut, el 2014 l'Hospital General de Catalunya va assumir un total de 636 derivacions corresponents a operacions quirúrgiques per llista d'espera al sistema públic.

La Junta Facultativa ha incidit que la crisi econòmica també va repercutir a l'Hospital General "en disminuir any rere any l'activitat derivada pel sistema públic i, per tant, els ingressos financers, i consegüentment el salaris dels treballadors".

DEFENSA DE L'ÀNIM DE LUCRE

Els metges de l'hospital han criticat que alguns sectors de la societat vegin políticament incorrecte parlar d'ànim de lucre a la sanitat pública, i afegeixen que aquest lucre "no s'ha aconseguit reduint la millor atenció als pacients públics, ni pagant malament als treballadors, ni disminuint plantilles, sinó per la via de l'eficiència".

"Com a metges, cuidem els nostres pacients i els donem la millor assistència possible amb independència de la seva procedència, pública o privada", han destacat els facultatius, que han defensat la tasca feta i l'encaix de l'hospital al sistema públic.

També han criticat que el departament centri el problema en ells: "Si l'ànim de lucre ha de desaparèixer completament del nostre sistema públic sanitari, no entenem que, tot i haver-hi una llarga llista d'empreses amb ànim de lucre lligades a aquest sistema --ambulàncies, rehabilitació, proves diagnòstiques, etc--, només es focalitzi aquest problema en nosaltres".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés