Actualitzat 22/07/2016 15:30

Metges i infermers de dos hospitals de Barcelona assistiran refugiats a Grècia

Médicos asistirán a refugiados en Grecia
EUROPA PRESS

57.000 persones, la meitat nens, viuen en camps de refugiats en condicions d'higiene "complicades"

BARCELONA, 22 jul. (EUROPA PRESS) -

Un total de 44 professionals sanitaris de l'Hospital Clínic i l'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona prestaran atenció durant sis mesos a refugiats en cinc camps al nord de Grècia, on s'integraran a l'ONG Woman and Health Alliance (Waha), ha explicat aquest divendres en roda de premsa el conseller de Salut, Toni Comín, que coordina la iniciativa al costat de la Conselleria d'Afers Estrangers.

El projecte vol respondre a la situació d'emergència social que viuen més de 57.000 persones en camps de refugiats al país grec --entre el 40% i el 50% del total són nens--, i on proliferen malalties contagioses i infeccioses com a conseqüència de l'acumulació de persones en "condicions higièniques i de salubritat complicades", ha alertat la cooperant Meritxell Cascan.

Amb l'objectiu d'atendre a al voltant de 12.000 persones, el projecte comptarà a cada moment amb un equip de sis professionals en el terreny, en què passaran per torns d'entre tres i quatre setmanes els 44 participants --32 del Clínic i 12 de Sant Joan de Déu--.

També iniciarà aquest dilluns una campanya per recaptar fons per a aquesta actuació, que els centres han calculat que costarà 238.000 euros --150.000 per al Clínic i 88.000 per a Sant Joan de Déu--, i que permetrà a la ciutadania i al personal dels centres col·laborar amb donacions voluntàries i amb la compra de xapes que donen suport al projecte.

Els professionals comptaran amb un permís retribuït durant la seva estada, i després podran fer també vacances; l'ONG els proporcionarà l'allotjament i dietes, mentre que els centres s'encarregaran de les despeses de desplaçament --i els que no pugui cobrir l'entitat--, amb el fons social amb el qual compten i amb el recaptat durant la campanya.

L'actuació inclourà un registre sanitari de les persones, amb una atenció de manera urgent als nens que es detectin en situació vulnerable i als malalts crònics, i volen iniciar també un pla de vacunació, davant del fet que es van interrompre les vacunes a Síria quan va començar la guerra, ha manifestat la metge i cooperant Vicky Fumadó.

Ha afegit que, al costat de l'atenció a les malalties infeccioses --en molts casos de pell, per insectes que piquen a les nits--, i a necessitats d'obstetrícia, és de gran importància assistir també a la salut mental, davant de la situació traumàtica d'aquestes persones.

Una intervenció global és absolutament necessària, ha destacat Fumadó: "Aquests nens són el futur i estem perdent una generació", la que ha perdut la guerra, però també la següent.

INICIATIVA DELS PROFESSIONALS

El director de l'Hospital Clínic, Josep M. Campistrol, ha subratllat que el projecte ha sortit en resposta a la iniciativa pròpia dels professionals de medicina i infermeria, als quals s'ha respost amb aquesta coordinació, amb el "compromís absolut" de tots dos.

El titular de l'Hospital Sant Joan de Déu ha afegit: "Ens havíem de mobilitzar de manera més activa" per l'excepcionalitat de la situació, després de detectar les necessitats sanitàries d'aquests camps, on falten també pediatres i atenció maternoinfantil.

El director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, ha destacat que l'acció s'ha coordinat des del primer moment amb autoritats gregues --ha assistit a l'acte el cònsol de Grècia a Barcelona, Fernando Turró--, i ha destacat que l'acció solidària s'alinea amb la manera en la qual la societat catalana "s'ha bolcat" per ajudar en les crisis humanitàries recents.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés