Actualitzat 04/09/2016 13:23

Més de 600 infermeres barcelonines van consultar per anar a treballar a l'estranger

Vacuna, vacunación, pinchazho, jeringuilla
EUROPA PRESS/SESCAM

"Ens sentim desaprofitades pels sistemes de salut", alerta el col·lectiu

BARCELONA, 4 Set. (EUROPA PRESS) -

El Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (Coib) ha rebut el 2015 un total de 635 consultes d'infermeres per tramitar la documentació necessària per anar a treballar a l'estranger, majoritàriament al Regne Unit, Alemanya i França, de les quals han estat tramitades finalment 270 peticions.

En una entrevista d'Europa Press, la degana del Consell de Col.legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya, Núria Cuxart, ha afirmat: "Coneixem que només a Barcelona se n'han anat segur 270; segur que vol dir que molt probablement hi hagi més de les que sabem", ja que la majoria dels casos no arriben a notificar-se als col·legis a la resta del territori.

La migració d'infermeres va arrencar als anys 90 però mantenint-se estable amb prop de 500-600 sortides anuals, si bé el 2011 es van disparar fins a arribar al miler, xifra que s'ha mantingut, segons dades del Consell General d'Infermeria espanyol de 2015.

Aquest èxode s'explica per la precarietat laboral del col·lectiu i la poca consideració que, segons el parer de Cuxart, es té cap a la professió: "Ens sentim desaprofitades pels sistemes de salut", ha criticat la degana.

"Ens treuen les infermeres d'aquí en països que són vaixells insígnia dels sistemes nacionals de salut", ha lamentat en afegir que a Espanya es fa com si les infermeres no existissin, ja que participen molt poc en la gestió i planificació dels serveis de salut.

"Tenim un sistema en el qual les decisions sanitàries tradicionalment vénen d'un altre col·lectiu, i llavors és molt difícil conquerir aquests llocs", ha dit Cuxart, qui considera que és una professió a la qual es convida a participar quan tot ja està dissenyat.

PRESCRIPCIÓ INFERMERA I DECRET CATALÀ

Ha exemplificat aquesta situació amb el decret estatal que regula la prescripció infermera, aprovat el desembre de 2015, el qual limita les actuacions que fins ara realitzaven fins al punt que s'arriba a situacions que són "de bogeria" perquè no poden indicar productes que el ciutadà pot adquirir a la farmàcia.

El conseller de Salut, Toni Comín, va anunciar al març un preacord amb el Consell que posava les bases per a un decret català d'indicació infermera per protegir el col·lectiu davant de la normativa estatal, i que havia de rebre l'aval del col·lectiu de metges, si bé no ha transcendit cap progrés.

Davant d'aquesta situació, Cuxart ha urgit el conseller a tirar endavant la iniciativa i a mantenir ferma la seva posició: "Confiem en Comín perquè l'hem vist segur. Esperem que sigui coherent", a més d'exposar que el retard en l'elaboració del text ha estat acordat amb el seu col·lectiu.

Tot i això, també ha avisat que si la situació no se soluciona, les infermeres, a través de la comissió de crisi formada per 53 entitats, "no tindrà cap objecció a prendre la decisió que faci falta".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés