Actualitzat 23/09/2014 15:36

El PP tomba les demandes per tornar els 'papers' pendents a Catalunya

MADRID, 23 (EUROPA PRESS)

El PP ha rebutjat aquest dimarts a la Comissió de Cultura del Congrés les iniciatives de CiU i d'ERC, que tenen el suport del PSOE, per reclamar al Govern la devolució a Catalunya dels documents confiscats en la Guerra Civil que estan pendents de traslladar.

   El grup popular ha negat que l'executiu estigui incomplint la Llei de Memòria i ha subratllat que l'últim enviament ja està tancat i que s'ha endarrerit perquè la pròpia Generalitat ha demanat temps per fer les còpies digitals que han de quedar-se a Salamanca al centre Documental de la Memòria Històrica.

   El procés de devolució dels documents confiscats pel bàndol franquista va arrencar el 2008 després de l'aprovació de la Llei de Memòria i fins ara ha suposat l'enviament de 1.435 caixes d'arxiu i 589 llibres des de l'antic Arxiu de la Guerra Civil.

   L'últim enviament va ser el 2011, encara amb Govern socialista, però des d'aleshores la Generalitat i altres col·lectius catalans han seguit reclamant documents, una reivindicació que aquest dimarts s'ha debatut a la Comissió de Cultura del Congrés.

   D'una banda, la diputada de CiU Montserrat Surroca ha defensat una iniciativa exigint al Govern espanyol "fixar sense més dilacions la data de la tornada definitiva dels documents confiscats per les tropes franquistes a partir de l'any 1939 a particulars i institucions catalanes i que encara es troben consignats a Salamanca".

"RETARD INCONCEBIBLE"

   Per la seva banda, Joan Tardà, d'ERC, ha instat a "procedir a la devolució immediata de la documentació identificada i digitalitzada, en compliment dels acords de la Comissió Mixta Ministeri de Cultura-Generalitat de Catalunya de 2011 i 2013; a promoure una trobada amb la Generalitat per establir el procediment adequat per fer efectiva la devolució de documentació pertanyent a la Conselleria de Justícia i Interior; i a promoure la devolució de la documentació requisada als municipis.

   Segons la seva opinió, aquest "inconcebible retard" en la devolució de documents està provocant "indignació" a Catalunya, i ha acusat el Govern espanyol a incórrer en "frau de llei".

   "No es fien de la Generalitat", es queixa. Però la ponent del PP, María Jesús Moro, ha negat tal incompliment per part del Govern espanyol i ha assegurat que va ser la Generalitat la que va demanar el juny més temps, com a mínim fins a acabar aquest mes de setembre, perquè els tècnics que va contractar puguin acabar de digitalitzar els documents que han de retornar-se i la còpia dels quals ha de quedar-se a Salamanca.

   Segons la seva opinió, el procés és complex i "les presses no són bones", doncs "la precipitació va provocar errors en altres temps".

   Quan conclogui aquest procés de digitalització, es procedirà a l'enviament dels documents.

   Això sí, ha recordat que el Govern espanyol ja ha donat per tancat el catàleg de documents pendents devolució.

   El Ministeri d'Educació i Cultura, en l'última reunió del patronat del Centre Documental de Salamanca, va detallar la seva intenció de traslladar a Catalunya 238 caixes, 350 llibres, 10 cartells, dues làmines, tres mapes i plans, quatre banderes, deu pamflets i vuit targetes postals.

   Es tracta d'una quantitat de documents inferior a la qual Catalunya va reclamar en un primer moment, doncs la Generalitat va parlar de 546 caixes, 4.139 llibres i 259 cartells, entre d'altres documents.

   "Això no és un procés perpetu", ha replicat la diputada del PP.

SI NO ARRIBEN AL SEU DESTÍ, A SALAMANCA UNA ALTRA VEGADA

   És més, lluny de facilitar més documents a Catalunya, el Govern del PP ja va revelar la seva intenció de reclamar a la Generalitat documents trets de Salamanca en anteriors enviaments, segons consta en una recent resposta parlamentària recollida per Europa Press.

   Les sentències del Tribunal Constitucional emeses el gener del 2013 van avalar que la Generalitat percebés els 'papers de Salamanca' per tal d'entregar-los als seus propietaris, ja siguin particulars o els seus successors, però l'executiu posa èmfasi que també van establir que aquells documents que no arribessin als seus propietaris lícits, hauran de "reintegrar-se en un arxiu de titularitat estatal", com és el Centre de Documentació de la Memòria Històrica amb seu a Salamanca.

   Per aquesta raó, ha anunciat la seva intenció d'exigir a la Generalitat la devolució d'aquells documents que va rebre però no ha pogut "acreditar la lliura" al seu legítim propietari.

   D'entrada, el Ministeri ja avança que alguns enviaments a Barcelona disposats al principi s'han retirat a l'entendre que "molts dels propietaris originals o organitzacions, ja no existeixen, o no hi ha un clar successor".

   Entre d'altres, cita el cas del partit polític Unió Patriòtica, el Socorro Rojo Internacional o Solidaritat Internacional Antifeixista.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés