Publicat 10/05/2016 20:12

La meitat de les notícies que es refereixen a la salut mental són estigmatitzants

BARCELONA, 10 maig (EUROPA PRESS) -

Gairebé la meitat de les notícies que fan referència a la salut mental en els mitjans escrits catalans són estigmatitzants, segons els primers informes elaborats per l'Observatori de Mitjans i Salut Mental, presentats aquest dimarts i que ha analitzat més de 2.000 notícies de cinc diaris.

Dels informes es desprèn que quan la salut mental és el tema principal de la notícia, el tractament és curós en la majoria dels casos, però que aquesta dada contrasta quan ho fa de manera indirecta i s'hi recorre per explicar comportaments violents, han informat Obertament i el Grup de Periodistes Ramon Barnils.

Entre les dades més rellevants de l'informe del 2014, la secció de Cultura va ser la que més va fer servir un llenguatge estigmatitzant per definir situacions, al costat de les d'Opinió i Internacional, que "abusen d'aquest ús incorrecte del llenguatge".

El 2014, les imatges que acompanyen la informació escrita han estat el segon element que va transmetre més l'estigma, i que, en canvi, les contraportades i la secció de Societat són les que van oferir una visió "més positiva" sobre la salut mental.

Respecte a l'informe del 2015, en què van haver-hi successos com atemptats terroristes a Europa o l'accident de Germanwings, la secció d'Internacional ha estat la que més ha transmès l'estigma, i que en la d'Opinió "ni un 1%" dels articles ha nomenat la salut mental amb voluntat de trencar l'estigma.

L'informe d'aquest any analitza amb detall el tractament de l'accident d'avió de Germanwings i la mort d'un professor en un institut de Barcelona.

En aquest informe s'inclou l'anàlisi de 200 peces audiovisuals, i constata que la ràdio és el mitjà que concedeix una proporció més elevada de continguts positius, mentre que en la televisió si la salut mental es tracta de manera indirecta en un 62% el contingut és estigmatitzant.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés