Publicat 15/08/2016 11:51

Un mecanisme explica les errades de la memòria no emocional per estrès

Estrés laboral, cansancio, sueño, dormido, pensando, preocupado
FLICKR/DAMIAN ZANINI

(Aquesta informació està embargada fins a les 21 hores d'aquest dilluns)

BARCELONA, 15 ago. (EUROPA PRESS) -

Científics del Laboratori de Neurofarmacologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), en col·laboració amb les universitats de Bordeus (França) i Mainz (Alemanya), han descobert el mecanisme que explica les errades de la memòria no emocional a causa de situacions d'estrès.

El treball, que publica la revsita 'Proceedings of the National Academy of Sciences', parteix de la idea que l'estat emocional té efectes sobre la consolidació dels records.

Davant d'estímuls estressants, el sistema nerviós dispara la producció i alliberament d'hormones com la noradrenalina, l'adrenalina i el cortisol, totes elles amb un marcat efecte sobre la capacitat cognitiva, ja que actuen en diverses regions cerebrals relacionades amb la memòria.

El sistema endocannabinoide, responsable de regular processos com la memòria i l'aprenentatge, contribueix a frenar l'alliberament dels mediadors de l'estrès davant de situacions tenses i angoixants de manera que l'organisme recupera les condicions prèvies a l'estrès gràcies a l'activació del sistema.

Els líders de l'estudi Maria Gomis-González i Andrés Ozaita han estudiat el paper del sistema endocannabinoide en la consolidació de records no emocionals davant de situacions d'estrès, trobant el rol principal del receptor per a cannabinoides CB1 a les neurones de tipus adrenèrgiques/norandrenèrgiques.

L'activació d'aquest receptor, i la modulació que aquest exerceix sobre l'alliberament de noradrenalina, provoquen que en situacions estressants es produeixin errades en la consolidació dels records no emocionals.

Segons Ozaita, el mecanisme descrit revela una important interacció entre la neurotransmissió adrenèrgica i la cannabinèrgica amb gran transcendència en la consolidació de noves memòries.

INTERACCIÓ DE SISTEMES

"El coneixement de l'esmentada interacció entre els dos sistemes de neurotransmissió contribuirà a comprendre els dèficits cognitius associats a l'estrès post-traumàtic", ha dit.

Els records emocionals associats a l'esdeveniment traumàtic produeixen una reacció estressant en el pacient, fet que pertorba la seva capacitat de crear memòries quotidianes, ha observat la investigadora, que ha destacat que un nou estudi pot conduir a ampliar l'arsenal terapèutic contra els dèficits cognitius en l'estrès post-traumàtic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés