Actualitzat 28/01/2016 15:30

Manel Esteller demostra que el càncer afecta l'ADN

Manel Esteller
IDIBELL

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 28 gen. (EUROPA PRESS) -

El director del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (Idibell), Manel Esteller, ha descobert que les cèl·lules tumorals perden bona part de la capacitat de fer el control a distància dels gens a causa de la presència de modificacions químiques.

Segons ha informat l'Idibell aquest dijous en un comunicat, els gens no només es regulen i vigilen des de la regió del genoma pròxima anomenada promotor, sinó que també existeix un control dels gens a distància.

En aquest sentit, l'investigador Manel Esteller ha trobat que una classe de regions reguladora dels gens a distància, que es diu Súper-Enhancers, presenta canvis en els nivells de metilació de l'ADN, la marca química més important del genoma.

Segons Esteller, "aquesta alteració provoca que les seqüències controladores no puguin plegar-se sobre els gens i regular-los, activant-se gens que promouen el creixement i inactivant-se gens que ho inhibeixen".

L'investigador català, que ha donat a conèixer aquesta troballa en un article publicat en la revista 'Genome Biology', ha conclòs que "descobriments com aquest i d'altres col·legues fan pensar que ja serà molt difícil pensar en els gens de manera lineal i estàtica, i en canvi caldrà pensar en ells com formant part d'un entramat dinàmic, com si fossin peces d'un puzle de tres dimensions".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés