Actualitzat 09/08/2016 17:36

Madrid encapçala la taxa d'homicidis, ja que en registra 14 en el primer semestre del 2016

Concentración por asesinato machista en Huelva
EUROPA PRESS

Assassinats i robatoris en domicilis són els únics delictes que augmenten a tot Espanya, segons les dades d'Interior

MADRID, 9 ago. (EUROPA PRESS) -

La ciutat de Madrid ha patit un repunt en el primer semestre del 2016 de la taxa d'homicidis dolosos i assassinats consumats, ja que s'han registrat en la capital 14 casos, deu més que en el mateix període de l'any anterior, segons el Balanç de Criminalitat del Ministeri de l'Interior recollit per Europa Press.

Si es té en compte la proporcionalitat del delicte en relació amb la població de cada municipi, la capital d'Espanya encapçala una llista en què altres grans ciutats es mantenen a una distància considerable: Barcelona va tenir quatre episodis; València en va registrar nou; Sevilla tres i Bilbao només un.

L'estadística a Madrid capital s'ha vist minvada amb casos com el de la primera dona assassinada víctima de la violència de gènere, el 4 de gener, quan un home va confessar haver estrangulat la seva dona, una romanesa de 43 anys, en el districte d'Hortaleza. Destaquen altres morts, com la del veí de Puente de Vallecas d'origen dominicà i 35 anys, que va morir després de rebre dos trets al cap.

El 22 de juny va passar el més greu, pel nombre de víctimes mortals. Tres persones d'origen llatinoamericà van ser assassinades en un despatx d'advocats d'Usera en un cas que apunta, segons la investigació policial, a una venjança.

Per comunitats autònomes, la de Madrid és la tercera en nombres absoluts, amb 22 homicidis (+214,3% si es compara amb el mateix període del 2015). La superen Catalunya, amb 28 (+100%) i Andalusia, amb 24 (-29,4%). A tot Espanya, l'acumulat de gener al mes de juny del 2016 llança un ascens del 18,4% en aquesta tipologia de delictes, i passa de 125 a 148 en l'últim any.

Cantàbria, La Rioja, Navarra i Melilla no han comptabilitzat cap homicidi des de començament d'any. Tres comunitats autònomes més aconsegueixen rebaixar la xifra en aquest sentit: Són l'esmentada Andalusia, Castella i Lleó (que passa de 5 a 3 homicidis) i Comunitat Valenciana (de 22 a 18).

A més d'homicidis, el Ministeri de l'Interior ha comptabilitzat un lleuger repunt en el primer semestre de l'any en els robatoris amb força en domicilis (2,2%). La resta de delictes baixen en el conjunt del país: Delictes i faltes (993.596, un -2,5%); robatoris amb violència i intimidació (30.773, -2,5%); sostracció de vehicles a motor (20.950, un -0,6%); tràfic de drogues (6.076, un -0,4%); danys (107.134, un -2,3%) i furts (348.382, un -0,8%).

El Ministeri de l'Interior ha presentat aquest Balanç de Criminalitat del segon trimestre del 2016, que recull els sis primers mesos de l'any de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat (Policia Nacional i Guàrdia Civil), les Forces i Cossos de Seguretat dependents de les Comunitats Autònomes (Ertzaintza, Mossos d'Esquadra i Policia Foral de Navarra), i també per aquells Cossos de Policia Local que faciliten dades al Sistema Estadístic de Criminalitat.

INDICADORS

Els indicadors de seguretat que s'especifiquen en el document comprenen diferents categories: Xifra total de delictes i faltes, homicidis dolosos i assassinats consumats, delinqüència violenta, robatori amb violència o intimidació, robatoris amb força, robatoris amb força en domicilis, sostracció de vehicles a motor, tràfic de drogues, danys i furts.

Al costat de les dades d'àmbit territorial detallats, s'inclouen les dades de criminalitat d'aquelles capitals de província i de les localitats amb població superior als 50.000 habitants (segons el padró oficial de l'Institut Nacional d'Estadística a data 1 de gener del 2014), és a dir, d'un total de 146.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés