Actualitzat 30/03/2017 08:55

Loretta Napoleoni: "Tot refugiat sirià que arriba a Europa paga a Isis i altres grups"

"L'Estat Islàmic desapareixerà. És una ideologia"

BARCELONA, 30 oct. (EUROPA PRESS) -

L'economista italiana Loretta Napoleoni relata en el seu llibre 'Traficants de persones' (Paidós) com el tràfic de refugiats s'ha convertit en un negoci que reporta beneficis milionaris i que serveix per finançar l'autodenominat Estat Islàmic (Isis): "Tot refugiat sirià que arriba a Europa paga a Isis i altres grups armats".

En una entrevista d'Europa Press, l'autora explica que l'Isis cobra un impost per cada refugiat sirià que fuig de la guerra i passa pel seu territori, i de fet, les bandes que trafiquen amb refugiats sirians usen sobretot el pas fronterer controlat per ells per entrar a Turquia.

Napoleoni calcula que cada refugiat que arriba a Europa ha pagat a Estat Islàmic (EI) i altres grups armats una mitjana de 5.000 euros per sortir, en diverses etapes de la seva ruta cap a Europa --Turquia i Grècia sobretot-- i a diferents organitzacions.

Segons relata en el seu llibre, la ruta del Mediterrani occidental, que va des de Síria fins als Balcans passant per Turquia i Grècia, és la més transitada com a via d'entrada a la Unió Europea (UE) i per ella s'hi han desplaçat en 2015 un total d'1,5 milions de persones, la majoria sirianes.

A l'estiu de 2015, la taxa per mercaderia humana que es cobra prèviament a l'entrada a Turquia va reportar a l'EI al voltant de mig milió de dòlars diaris, més del recaptat pel tribut sobre el petroli de contraban.

Napoleoni relata en 'Traficants de persones' com ha anat evolucionant el negoci que alimenta a grups armats yihadistes com Al-Qaida, Al-Qaida del Magreb Islàmic (AQMI) i més recentment a Isis, des del tràfic de cocaïna des de Sud-amèrica a Àfrica en la dècada del 2000, al segrest de turistes i cooperants usant la mateixa infraestructura de rutes alguns anys després.

El negoci dels ostatges "ha estat un negoci molt rendible però de curt termini, perquè en el moment en què els occidentals van deixar de viatjar a aquestes zones perilloses s'ha acabat el negoci. Ara tot el món sap que no es pot anar a Síria, a Líbia i a Mauritània", pel que s'ha tornat molt més rendible el tràfic de persones.

Així, segons relata l'autora en el seu llibre, en 2015, quan ha esclatat la crisi migratòria del Pròxim Orient, "els segrestadors i contrabandistes es van apressar a convertir-se en traficants de mercaderia humana" perquè comptaven amb una estructura organitzativa sofisticada i els diners suficients, aconseguint aquest estiu ingressos nets de 100 milions de dòlars mensuals.

Sobre la batalla de Mossul contra EI, Napoleoni creu que la ciutat caurà en mans de les forces de la coalició, deixant una nova onada de refugiats, però és molt clara: "L'Estat Islàmic no desapareixerà, és una ideologia, és molt difícil que desaparegui".

A més, no serà tan fàcil poder atacar Raqqa (el principal feu d'EI) perquè necessitaran tropes terrestres i els russos no acceptaran la presència dels kurds, ha valorat.

MORTS AL MEDITERRANI

L'economista considera que la Unió Europea és "hipòcrita" respecte a l'acollida dels refugiats i les morts al mar Mediterrani, i lamenta que no hi hagi una política comuna de tots els Estats membres en aquesta qüestió.

"El problema és que Europa no té una política exterior comú sobre els refugiats. Com afrontar una crisi si no tenim una política comuna?", ha reflexionat.

"La solució passa per un acord amb --el president rus-- Vladímir Putin per resoldre la crisi a Orient Mitjà, però Polònia mai ho permetrà perquè l'agenda de Polònia és oposar-se al 100% a Rússia sempre", ha tancat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés