Actualitzat 02/09/2015 13:32

L'Ordre Hospitalària de Sant Joan de Déu, guardonada amb el Princesa d'Astúries de la Concòrdia 2015

OVIEDO, 2 Set. (EUROPA PRESS) -

L'Ordre Hospitalària de Sant Joan de Déu (OHSJD) ha estat guardonada amb el Premi Princesa d'Astúries de la Concòrdia 2015, últim dels vuit guardons internacionals que convoca aquest any la Fundació Princesa d'Astúries i que compleixen amb aquest el seu XXXV edició.

   Aquesta candidatura ha estat proposta per Marta Elvira Rojo, membre del jurat del Premi Princesa d'Astúries de Ciències Socials 2015.

   L'Ordre Hospitalària de Sant Joan de Déu és una organització internacional que presta atencions sanitàries als més necessitats, sense distinció de creences. És una institució sense ànim de lucre, catòlica, que forma part de l'Església i que té l'expressió de la seva filosofia en l'hospitalitat i en la humanització de l'assistència. Va ser fundada a Granada el 1593 per Juan Ciudad, qui va establir el primer hospital dedicat a l'atenció de malalts pobres, finançat amb donacions.

   En acabar el segle XVI s'havien creat més de 50 centres hospitalaris, sobretot a Espanya i Itàlia. Va continuar la seva expansió per les colònies espanyoles a Amèrica i per Europa (en acabar el segle XVIII. Hospitalaris van ser els primers a inaugurar un centre d'atencions pal·liatius a la Xina, en Yan-Ji, el 2004. Actualment l'Ordre assisteix cada any a 27 milions de persones.

   Amb l'adaptació als requeriments de cada època, ha mantingut la solidesa del seu servei, en particular en atencions pal·liatius, fent un especial esforç durant l'epidèmia de l'ebola declarada en diversos països d'Àfrica el 2014.

   L'Ordre Hospitalària i Juan Ciudad ONGD van llançar llavors la campanya Parem l'ebola a Àfrica de l'Oest -el virus ja havia causat 518 morts-, sol·licitant donacions per als seus hospitals a Lunsar (Sierra Leone) i Monròvia (Libèria), per a l'adequació de les àrees d'aïllament i l'adquisició de materials. Els dos hospitals es van clausurar per a desinfecció i quarantena.

   Part del seu personal va resultar encomanat i van morir 18 germans i col·laboradors. L'Ordre va persistir a la feina per a la ràpida reobertura dels dos centres, amb la formació del personal sobre protocols de seguretat front al virus, en coordinació amb les autoritats sanitàries i altres institucions internacionals i va continuar prestant informació i assistència a famílies en quarantena (aliments, medecines i suport psicològic).

   Actualment, l'OHSJD té 350 centres, més de 70 en 27 països empobrits dels 53 en els que és present, i dispositius socials i sanitaris per a la intervenció en els àmbits hospitalari, ambulatori, de salut mental, discapacitat, geriàtric i social. En aquest últim, presta atenció a emigrants, persones sense llar, en risc d'exclusió social, malalts de sida o drogodependents.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés