Actualitzat 20/12/2016 15:47

L'oposició reclama a Montserrat derogar la reforma sanitària del 2012 i garantir el finançament del SNS

Dolors Montserrat en la sesión de control en el Gobierno
EUROPA PRESS

MADRID, 20 des. (EUROPA PRESS) -

Els principals grups parlamentaris de l'oposició al Congrés han reclamat a la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, un major compromís per garantir que el Sistema Nacional de Salut (SNS) disposa del finançament que necessita i alguns com PSOE o Units-Podem que derogui algunes de les mesures posades en marxa en l'anterior legislatura, com la reforma sanitària i el sistema de copagament de medicaments llocs en marxa el 2012 o l'anomenada 'prescripció' infermera.

En aquest sentit, el portaveu socialista de Sanitat, Jesús María Fernández, ha reprotxat que el primer Govern de Mariano Rajoy va ser "una piconadora per a la sanitat espanyola" amb una reforma "a curt termini i potinera" que "va fer trossets" els avenços aconseguits els últims anys.

"Gairebé un milió d'estrangers que viu i, molts d'ells, treballen a Espanya, han deixat de tenir accés a la sanitat, van trossejar la cartera de serveis i van posar un copagament que va fer que molts pensionistes hagin de decidir entre comparar pa i comprar medicaments", ha criticat.

A més, el portaveu socialista ha lamentat el "desfinançament" del sistema, amb 6.500 milions d'euros menys en despesa sanitària pública mentre la privada ha crescut en 3.000 milions d'euros en el mateix període, i haver governat "al marge dels professionals".

Davant d'aquesta situació, Fernández ha recordat a la ministra que en aquesta legislatura no tindran majoria absoluta per la qual cosa, "o dialoguen i pacten o no podran avançar ni complir acords democràtics".

I en aquest sentit, ha proposat vuit mesures "per a les quals cap requereix un acord amb --el ministre d'Hisenda-- Cristóbal Montoro", entre les quals demana retirar els recursos contra lleis relatives amb la universalització, els copagaments o les subhastes de medicaments, revisar els copagaments o la derogació de la 'prescripció' infermera.

D'igual manera, inclouen recuperar el Fons de Cohesió, convocar a les comunitats autònomes a un Consell Interterritorial en què s'abordi "de manera monogràfica" el finançament de la sanitat pública i llançar un pla que acabi amb la temporalitat dels professionals sanitaris.

Per la seva banda, la portaveu d'Units Podem, Marta Sibina, ha reconegut que no es creu "ni la meitat" dels compromisos anunciats per la ministra durant la compareixença, al·legant un "problema de fons" després que el PP "hi hagi mentit tant", i li demana "gestos" que facilitin el diàleg com la derogació de la reforma del 2012 o donar "marxa enrere" a la 'prescripció' infermera.

I en el que respecta al finançament del SNS, ha recordat que continua havent retallades "amb l'excusa de fer sostenible al sistema" i lamenta que la prioritat del Govern espanyol sigui "rescatar autopistes i no la salut de les persones".

Davant d'aquestes crítiques, la portaveu del PP, Teresa Angulo, ha reprotxat als dos partits que deixin de "confondre i demonitzar" la reforma sanitària i els ha demanat rigor en les seves afirmacions ja que "a Espanya s'atén a tot el món".

Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans (C's), Francisco Igea, ha reclamat a Montserrat que es cregui que és la ministra de Sanitat i prengui mesures per garantir la sostenibilitat del sistema malgrat que, segons admet, després són les comunitats autònomes les que decideixen "si ho inverteixen en sanitat o en ambaixades".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés