Actualitzat 30/03/2017 08:11

Un llibre de Llàtzer Moix analitza l'auge i declivi de l'arquitecte Calatrava

BARCELONA, 28 oct. (EUROPA PRESS) -

El periodista i crític d'arquitectura Llàtzer Moix ha presentat aquest divendres 'Queríamos un Calatrava. Viajes arquitectónicos por la seducción y el repudio' (Anagrama), que "no és un llibre contra Santiago Calatrava sinó sobre Calatrava", per analitzar l'auge i declivi d'un dels arquitectes espanyols més internacionals.

"El periodisme consisteix en posar un mirall davant de la realitat; no només la realitat que s'exhibeix, sinó de tota la realitat", ha argumentat Moix en roda de premsa, i ha afegit que la seva voluntat principal era fer un retrat que no fos el que el mateix Calatrava volia oferir, sinó la imatge que es pot veure després de parlar amb gent que el coneix i que ha treballat amb ell.

L'elaboració del llibre ha trigat uns cinc anys, a temps parcial mentre seguia treballant en el diari 'La Vanguardia', i durant els quals Moix ha visitat les seves obres: "És una condició 'sine qua non' anar al lloc i veure l'edifici, viure'l, tenir l'experiència de l'espai i veure com et sents i com funciona".

Després d'aquesta experiència inicial més personal, Moix va contactar amb clients, tècnics que han treballat amb ell, usuaris, enginyers, arquitectes i tècnics externs de diferents àmbits, per recollir informació sobre la satisfacció dels clients de Calatrava o coneixements més tècnics.

Moix va contactar amb l'oficina de relacions públiques de Calatrava per documents que necessitava però mai va aconseguir parlar sobre el llibre amb ell, que, segons Moix, va al·legar que el text ja estava molt avançat i va pressuposar que podia haver alguna crítica: "Jo hagués fet el mateix. El que passa és que hauria introduït el seu punt de vista".

El títol 'Queríamos un Calatrava' sintetitza la conclusió del llibre: "Algú podria interpretar que, si ho volíem abans, és que ja no el volem ara", i Moix ha afegit que hi ha clients que li van confessar que si es tornessin a plantejar l'operació un altre cop no farien el que van fer.

L'ARQUITECTE DEL BLANC

Calatrava és famós per dissenyar la Torre de Comunicacions de Montjuïc a Barcelona, el pont de Bac de Roda, la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, l'estació de Stadelhofen a Zuric (Suïssa), i la torre Turning Torso de Malmö (Suècia), entre moltes altres de tot el món.

L'arquitecte també és conegut per totes les polèmiques que les seves obres han deslligat, ja sigui perquè els pressupostos inicials augmentaven, perquè les entregues s'endarrerien, no complia amb el projecte inicial o, en molts casos, al cap de poc temps les construccions ja necessitaven arranjaments.

"La inversió de recursos públics ha estat molt important però en canvi la rendibilitat social ha estat relativa", ha aclarit Moix, que creu que és un dels principals problemes de les obres de Calatrava, sense tenir en compte la part visual que les fa molt vistoses, sobretot perquè la majoria són blanques.

Actualment, l'arquitecte no té cap projecte a Espanya, "té temes pendents", ha comentat Moix, referint-se a les reparacions que ha de fer.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés