Actualitzat 31/03/2017 06:09

Llancen un decàleg de consells a mitjans per a conscienciar sobre els sense llar

Creix el nombre de persones allotjades en centres però també el nombre d'afectats

BARCELONA, 23 nov. (EUROPA PRESS) -

La Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL), que aglutina 34 entitats, ha llançat una guia amb un decàleg de recomanacions per a mitjans sobre el fenomen dels sense llar que busca desmuntar falsos mites i ajudar que no es reflecteixi de manera paternalista ni estereotipada.

En roda de premsa aquest dimecres, el portaveu de la XAPSLL, Jesús Ruiz, ha presentat les 'Recomanacions i Guia d'estil sobre els sense llar, al costat de la tinent d'alcalde de drets socials de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, i al coordinador del grup de comunicació de la XAPSLL, Lluís Guilera, entre d'altres.

La xarxa vol fer pedagogia sobre el 'sensellarisme', un concepte que s'utilitza molt poc en els mitjans de comunicació i que és poc conegut per la ciutadania, i que engloba "persones sense sostre, persones que viuen en altres allotjaments o que tenen un habitatge precari i insegur".

"Una de les potencialitats que té la paraula és que permet arraconar estereotips com indigent. Utilitzar aquest substantiu elimina la responsabilitat de la persona i permet parlar del fenomen", ha argumentat Laia Ortiz.

EVITAR RODAMÓN I INDIGENT

En concret, el decàleg desaconsella utilitzar els conceptes rodamón i indigent, i pretén "familiaritzar" els periodistes dels tipus de recursos que utilitzen aquestes persones, com centres de dia o allotjament d'inclusió.

Vol sensibilitzar del fet que qualsevol persona pot acabar en aquesta situació; que es tracta d'"éssers humans complets, que tenen uns drets i als quals es vol donar veu sense fer-ho de manera paternalista"; acabar amb els falsos mites, i evitar imatges estereotipades i respectar el dret a la intimitat.

Ortiz ha defensat que el 'sensellarisme' no és una patologia social, sinó "la conseqüència d'un increment de les desigualtats, la punta de l'iceberg de processos socials i de la polarització de la societat".

Ha sostingut que el decàleg s'ha fet en col·laboració amb el servei d'atenció a persones vulnerables de l'Ajuntament de Barcelona, i que pretén fer "una reflexió ètica per fer emergir lluites invisibles", a més de ser una eina útil que remogui consciències.

Del 2008 al 2016, han augmentat les persones allotjades en tots els recursos assistencials municipals de 1.109 a les 1.672 --de 500 a les 667 ateses en albergs i de 182 a les 481 residents en pisos, per exemple--, segons Ortiz.

Tot i això, el nombre de persones sense llar també ha crescut en aquest període, ja que ha passat de 658 a les 941.

"Això ens ha de fer pensar com podem fer millor la nostra feina i assenyalar l'origen dels problemes", com el mercat laboral, el salari mínim, les pensions, el dret a l'habitatge i els preus del lloguer, segons Ortiz.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés