Publicat 26/11/2014 13:41

Llancen una 'app' perquè els joves puguin interposar queixes de continguts lesius

Niños niño menores con un iPad tablet Apple
FLICKINGERBRAD/FLICKR/CC

BARCELONA, 26 nov. (EUROPA PRESS) -

L'Institut de Dret i Tecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (IDT-UAB) ha desenvolupat l''app' MediaKids perquè la ciutadania i els mateixos joves puguin interposar queixes davant dels organismes competents si detecten continguts lesius, segons han anunciat aquest dimecres en roda de premsa els investigadors Emma Teodoro i Jorge González.

La iniciativa, que forma part d'un programa de RecerCaixa de l'Obra Social La Caixa amb la col·laboració de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (Acup), pretén "canviar el paradigma" de la protecció a nens i joves davant de la proliferació de pantalles, ja que la regulació, les mesures tècniques i la supervisió dels pares resulten insuficients.

En entrar a l'aplicació, que és gratuïta i ja està disponible per a Android --el febrer també per a Apple--, el sistema pregunta a l'usuari si és menor d'edat i, a partir d'aquí, ha de respondre el gènere del contingut perjudicial --programa, anunci, pel·lícula o videojoc--; la font --mitjà--; la plataforma --ordinador, 'tablet' o mòbil--, i un qüestionari amb comentaris, imatges i descripció dels fets.

Després de completar la informació, la queixa s'envia a través d'un correu electrònic o es redirecciona al formulari corresponent de l'ens regulador, com el CAC, el Defensor de l'Audiència de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), el Ministeri d'Educació i el Sistema Pan European Game Information (Pegi) per a videojocs.

"Hem posat tots els esforços perquè l'usuari no tingui necessitat de saber on ha de dirigir la queixa, sinó que el sistema ho fa automàticament", ja que moltes vegades el que dissuadeix la queixa és desconèixer on es cal dirigir.

Segons ha explicat Teodoro, la segona edició de l'aplicació donarà la possibilitat d'enviar queixes de fets sospitosos de ser delictius, com per exemple vídeos enviats també a través de les xarxes socials o la missatgeria mòbil, i que es derivaran als cossos policials corresponents.

EMPODERAR ELS JOVES

La consellera del CAC Carme Figueras ha detallat que el 2013 van rebre 286 queixes per continguts inadequats bàsicament vistos a la televisió, dels quals entre un 15% i un 20% corresponien a temes de protecció de menors.

Segons ha dit, actualment és difícil respectar la protecció d'horaris i el control d'accés perquè els continguts es consumeixen en diferents pantalles, per la qual cosa "l'empoderament dels joves facilita l'educació en comunicació audiovisual i en formació de la mirada crítica".

El programa, que va més enllà de l'aplicació mòbil, s'ha portat a terme de manera pilot en tres instituts catalans i ha implicat 1.000 alumnes de primer a quart d'ESO, els qui també han participat en el disseny i la configuració de l'aplicació perquè sigui "fàcil i intuïtiva".

Se'ls ha preguntat sobre hàbits de consum en l'entorn digital i s'ha reflexionat sobre el concepte de privacitat i de protecció de la imatge, com també de la percepció que tenen pel que fa als continguts lesius, "aquells que poden tenir un efecte negatiu a nivell emocional i psicològic --especialment els creats per ells mateixos-- i continguts il·legals".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés