Actualitzat 15/07/2016 13:19

L'Institut Guttmann demana polítiques que fomentin l'autonomia en lloc de la "beneficència"

Josep M. Solé, Dolors Bassa, Josep M. Ramírez y Lary León
EUROPA PRESS

Celebra el seu 50è aniversari amb un llibre que recull vivències i reivindica la diversitat

BARCELONA, 15 jul. (EUROPA PRESS) -

El president del Consell Social i de Participació de l'Institut Guttmann, Josep M. Solé, ha demanat aquest divendres que les polítiques públiques abordin la discapacitat, fomentin l'autonomia i abandonin una visió de "beneficència", en una roda de premsa de presentació del llibre 'Innovació social i discapacitat', editat amb motiu del 50è aniversari d'aquesta institució.

La publicació recull les conclusions de debats --en els quals han participat més de 400 professionals i persones amb discapacitat, i una vintena d'associacions--, aposta per la "responsabilitat individual" per apoderar les persones amb discapacitat i reforçar la idea que el seu benestar depèn també d'elles mateixes, a més de demanar que se suprimeixin les barreres.

La periodista i coordinadora de projectes i continguts de la Fundación Atresmedia, Lary Lleó, ha cridat a substituir la concepció de discapacitat per la comprensió que totes les persones tenen "capacitats diferents", des d'un punt de vista positiu que, per exemple, demostri als empresaris el potencial d'aquestes persones.

El llibre, que faran arribar a associacions, entitats i a l'Administració pública, recull vivències i testimonis de coratge i superació, però també relata com l'Institut Guttmann ha crescut, acompanyant les persones durant aquests anys i "ajudant que la societat canviés" perquè aquestes avancin a arribar a ser persones amb plens drets, ha relatat Solé.

En els debats organitzats per la institució, els participants han reflexionat sobre com convertir en reals els drets del col·lectiu, ha fet autocrítica i ha assumit que necessita expandir-se a través de la participació de més persones, ha explicat Solé durant la presentació, que ha acollit la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies.

León, que ha aportat el seu testimoni com a persona amb discapacitat, ha cridat a donar als nens l'oportunitat d'entendre que hi ha persones amb capacitats diferents, perquè després no calgui la sensibilització, i ha apel·lat al col·lectiu a "portar la bandera de la responsabilitat", perquè és maca i útil, i donar informació a l'entorn perquè comprengui, amb un esperit positiu.

ENDERROCAR LES BARRERES

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha apostat per potenciar la innovació social a través de les conclusions de les jornades, que han d'"enderrocar les barreres" i les parets de les conferències perquè l'opinió pública comprengui la discapacitat des de la diversitat, i ha animat el sector a compartir experiències i a intensificar la cooperació.

Bassa ha lamentat l'atemptat de la nit d'aquest dijous a Niça (França), que ha dit que demostra que totes les persones i societats pateixen moments de vulnerabilitat, i ha afirmat que el treball en xarxa és una fortalesa per superar els mals moments.

El director de l'Institut Guttmann, Josep M. Ramírez, ha explicat que l'institut va néixer per respondre a la necessitat de garantir la supervivència i la qualitat de vida de les persones discapacitades, però també per reivindicar els seus drets, durant la dictadura dels drets dels discapacitats, en plena dictadura franquista, quan aquests drets no estaven garantits.

Ha avançat que la institució té previst fer a l'octubre una jornada sobre 'Apoderament, autonomia persona i neuroètica', per reflexionar sobre com fer una societat més justa basant-se també en consideracions recollides per les Nacions Unides.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés