Publicat 29/09/2016 21:34

L'Institut d'Estudis Catalans preveu reduir diacrítics i resoldre dubtes en neologismes

Ratifica la 'Gramàtica de la llengua catalana' com obra de referència després de la de Pompeu Fabra

BARCELONA, 29 set. (EUROPA PRESS) -

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha presentat aquest dijous una nova versió de 'Ortografia de la llengua catalana', que previsiblement serà ratificada el novembre i que inclou canvis com la resolució de dubtes davant de diversos neologismes i la supressió d'accents diacrítics, que es mantindran només en 14 parelles de paraules, com 'sí' i 'si' i 'bé' i 'be'.

A més, planteja suprimir la dièresi en derivats cultes acabats en 'al'; escriure 'rr' en paraules compostes quan la segona comenci per 'r' --com 'arrítmia'--; usar el guió en algunes paraules compostes --com 'ex-directora'--, i accentuar formes baleàriques de primera persona del present indicatiu d'alguns verbs, com 'confés' i 'destròs', ha explicat en un comunicat.

També preveu incorporar noves paraules com 'aiatol·là', 'bloc' i 'cànnabis', i s'han resolt dubtes amb topònims, neologismes, préstecs lingüístics --com 'fitnes' i '[gòspel]'-- i compostos i derivats, com 'antisistema' i 'sensesostre'.

El ple de l'IEC ha ratificat aquest dijous la 'Gramàtica de la llengua catalana', que arribarà a les llibreries el novembre i es presenta com norma a partir de la descripció actualitzada del català i els seus usos i varietats, mentre que fins ara l'obra de referència normativa havia estat la 'Gramàtica catalana' de Pompeu Fabra, publicada per l'IEC en 1918.

El membre de la Secció Filològica i de la Comissió de Gramàtica de l'IEC Vicent Pitarch ha ressaltat que "és una obra de molta profunditat fruit d'una rica participació d'experts" que respon a canvis que el català ha experimentat al llarg dels anys.

L'IEC ha explicat que la redacció de la gramàtica va implicar la conveniència de publicar una nova versió de l'ortografia, que previsiblement es ratificarà al ple del 17 de novembre, amb la intenció que es comercialitzi a començament de 2017, amb una aplicació que es farà al llarg de cinc anys.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés