Actualitzat 30/03/2017 15:37

L'incendi de la Guingueta posa en perill el llangardaix pallarés

LLEIDA, 7 nov. (EUROPA PRESS) -

L'incendi de la Guingueta d'Àneu (Lleida), extingit aquest diumenge després d'afectar unes 567 hectàrees, ha posat en perill l'hàbitat del llangardaix pallarés ('Iberolacerta aurelioi'), una espècie endèmica del Parc Natural de l'Alt Pirineu catalogada en perill d'extinció.

Segons ha alertat aquest dilluns la Conselleria de Territori i Sostenibilitat en un comunicat, el rèptil es troba en roquissars i prats alpins d'aquesta zona, al límit entre Catalunya, França i Andorra, per sobre dels 2.400 metres i en colònies molt aïllades tot i que localment nombroses.

En les tasques d'extinció, els Bombers de la Generalitat han prioritzat la seva conservació, evitant que s'extingís l'incendi cap al nord, on la presència d'aquesta espècie --catalogada a la Xarxa Natura 2000-- és "segura i confirmada", segons el departament.

Les amenaces per a la supervivència d'aquest llangardaix es basen que el seu hàbitat és reduït, amb poblacions aïllades i petites; la freqüentació turística; les infraestructures; la pluja àcida; el canvi climàtic, o la recol·lecció incontrolada per part d'aficionats als rèptils, a més del foc.

Segons el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, l'incendi ha perjudicat "en un 48% la conservació d'aquesta espècie, especialment les zones que presenten cert grau de maduresa, com les cingleres amb matoll, els boscos de bedoll i pi negre, i els hàbitats per sobre dels 2.400 metres".

El foc ha "devastat" una àmplia zona de matolls amb exemplars molt vells de ginebró de creixement lent, uns exemplars que tenen una tasca important per a la protecció del terra, a més de representar un bon alberg i una font d'alimentació per a la fauna alpina, la majoria, ocells.

Miralles ha admès que els "preocupa" l'elevada pendent del territori cremat perquè comporta un alt perill d'erosió, havent perdut tota la cobertura vegetal, a més dels efectes negatius que poden tenir pròxims episodis de pluges abundants, que provocarien l'arribada de cendres en els torrents fluvials, augmentant el PH de les aigües i causant efectes adversos sobre la fauna.

RISC PER AL PATRIMONI NATURAL

A més, ha alertat del risc d'incendi aquesta tardor als Pirineus, i ha defensat establir protocols clars com els que existeixen en el cas de risc per a les persones o béns materials: "Quan el risc és per al patrimoni natural, també s'han d'establir els hàbitats prioritaris que cal protegir".

En matèria de prevenció, ha advocat per fer cremes controlades ben dirigides per crear "discontinuïtat" als terrenys.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés