Actualitzat 25/10/2016 13:46

L'IEC aprova reduir a 15 els accents diacrítics en l''Ortografia' del català

BARCELONA, 25 Oct. (EUROPA PRESS) -

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha reduït finalment a 15 els accents diacrítics que es mantenen en l''Ortografia de la llengua catalana', la nova versió de la qual ha estat ratificada per consens en el ple de la institució amb una sola abstenció.

En roda de premsa aquest dimarts, la presidenta de la Secció Filològica de l'IEC, M. Teresa Cabré, ha afirmat que l'ortografia d'una llengua és simbòlica i icònica, però ha assegurat que el seu nombre de diacrítics "no fa més o menys rica una llengua", una reducció que havia suscitat debat.

Les paraules que mantenen accent diacrític, que en la proposta inicial eren 14, són bé/be, déu/deu, és/es, mà/ma, més/mes, món/mon, pèl/pel, què/que, sé/se, sí/si, sòl/sol --que és el que s'ha incorporat a última hora després d'atendre peticions--, són/són, té/te, ús/us i vós/vos.

Tampoc no s'aplica l'accent diacrític en els compostos i derivats d'aquestes paraules, però s'admet l'ús discrecional en vocables no recollits en la reducció en expressions puntuals o enunciats aïllats en què és possible més d'una interpretació i pot haver-hi ambigüitat.

El cap del grup d'Ortografia, Vicent Pitarch, ha considerat que la modernització de l'ortografia era necesària seguint la base de Pompeu Fabra, i ha remarcat que, entre els aspectes que han tingut en compte en la reducció, són la simplificació i el manteniment dels més freqüents.

Cabré ha explicat que durant el debat sobre els diacrítics existia la possibilitat de no tocar-los, suprimir-los tots i una tendència a la simplificació, i aquesta última és la que s'ha imposat entre els integrants de la Secció Filològica.

A més de la reducció de diacrítics, els canvis més significatius que proposa l''Ortografia' són l'ús del guió en paraules compostes i prefixades i la supressió de la dièresi en els derivats cultes acabats en el sufix -al, entre d'altres.

Cabré ha sostingut que no és una reforma ortogràfica, sinó que es tracta d'una modificació d'alguns punts, molts d'ells suggerits per diferents col·lectius: "No actuem des de la prepotència", ha remarcat, i ha afegit que el grup d'Ortografia de l'IEC ha realitzat més d'una cinquantena de reunions.

EVOLUCIÓ

El president de l'IEC, Joandomènec Ros, ha afirmat que és bo que la llengua provoqui enrenou, ha remarcat la seva creença en l'evolució dels organismes i les llengües, i ha recordat que la revisió no s'ha fet de manera aïllada en la Secció Filològica, ja que no només hi ha filòlegs, sinó també escriptors i traductors.

La proposta de l''Ortografia' es va presentar en la sessió plenària de l'IEC del 29 de setembre, i des d'aquesta data fins al 19 d'octubre, els membres de l'entitat han fet arribar els seus dubtes i comentaris al grup de treball, fins a la seva ratificació en el ple d'aquest dilluns.

L'IEC ha assenyalat que ara s'obre un període de quatre anys perquè els canvis es vagin coneixent i integrant, i el 3 de novembre està prevista una sessió informativa sobre la 'Gramàtica' --que es publicarà el 23 de novembre-- i l''Ortografia' -- la versió en paper del qual es preveu que surti el 2017--.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés