Publicat 26/04/2016 19:25

L'ICD crearà un codi ètic d'igualtat per a mitjans amb sancions per incompliment

Lamenta que el recurs contra la Llei d'igualtat és "un atac a l'autonomia" i els drets de les dones

BARCELONA, 26 abr. (EUROPA PRESS) -

L'Institut Català de les Dones (ICD) crearà un codi ètic per a mitjans de comunicació amb l'objectiu d'eradicar estructures culturals que perpetren la desigualtat entre dones i homes, i que inclourà sancions per garantir el seu compliment, ha explicat aquest dimarts en comissió parlamentària la presidenta de l'ICD, Teresa Maria Pitarch.

En declaracions a Europa Press, Pitarch ha avançat que el codi podria estar llest el 2017, i que per fer-lo vol implicar també entitats, periodistes i mitjans de comunicació; la Llei 17/2015 d'igualtat efectiva de dones i homes estableix la seva creació, a més de ser una línia estratègica i prioritària per a l'Institut.

El text vetllarà per la necessitat de donar una visibilitat paritària a les dones; posar en valor l'opinió d'expertes, i fer un tractament de la violència masclista de sensibilització i conscienciació; també evitarà l'ús de contingut sexista, els estereotips de gènere i la cosificació de la dona.

Durant la seva elaboració, s'haurà de determinar quines conductes i fets es tipifiquen com a infraccions i quin sistema de sancions s'aplicarà, en funció de la infracció, ha explicat Pitarch, que ha destacat els mitjans com una figura clau per eradicar la violència masclista i aconseguir la igualtat.

RECURS CONTRA LA LLEI

Pitarch ha criticat els recursos presentats aquesta setmana pel Govern espanyol al Tribunal Constitucional (TC) contra articles de la Llei catalana d'igualtat, que suposen "un atac als drets de l'autonomia i els drets de les dones", i que veu amb motivació d'intercedir en competències, més que amb arguments jurídics.

La impugnació d'aquests articles afectaria l'àmbit d'ocupació de la llei catalana, que ha dit que és "més avançada" que l'espanyola, però permetria tirar endavant mesures com la creació d'un distintiu d'excel·lència empresarial en igualtat efectiva d'homes i dones en les empreses, entre d'altres.

LÍNIES DE TREBALL

La presidenta ha repassat, durant la seva compareixença a la Comissió d'Igualtat al Parlament, les prioritats de l'ICD per al 2016, entre les quals ha destacat la creació d'una Comissió interdepartamental per al desenvolupament de la Llei d'igualtat, amb tres comissions d'estudi sobre els àmbits jurídic, social i econòmic.

També crearan un Observatori d'igualtat per avaluar les polítiques públiques, "que han de ser transparents, amb indicadors i informes que permetin fer un seguiment", i que també inclourà un Observatori de mitjans de comunicació.

Entre les accions del 2016 Pitarch ha destacat que l'ICD promourà un programa de coeducació per a alumnes i professors de primària i Secundària; potenciarà el treball amb agressors que no hagin arribat al sistema penitenciari i judicial; farà una segona enquesta sobre violència i discriminació masclista i formarà professionals sobre perspectiva de gènere.

"Hem de fomentar que les dones s'animin a denunciar, i una de les causes que no s'animin és el desconeixement del món jurídic", ha explicat Pitarch, que ha confiat que si tenen una assistència des del minut zero d'un advocat d'ofici coneixeran els seus drets, com denunciar, quins passos cal fer després, i no victimitzar-se per segona vegada, fet que també milloraria les ordres de protecció.

L'ICD ha comptat amb 18 milions d'euros de la Generalitat, que ha destinat en la seva majoria en l'àmbit de detecció de la violència --fins als 17,5 milions--, mentre que un milió ha estat per a campanyes de sensibilització i 700.000 euros per a coordinació d'estructures.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés