Actualitzat 30/06/2015 13:45

L'Hospital Sant Pau tracta l'esquizofrènia amb un sistema pioner que remet els deliris

El Sant Pau interviene la esquizofrenia con estimulación cerebral profunda
Foto: EUROPA PRESS

La pacient de 47 anys està "animada" des de la seva intervenció fa set mesos

   BARCELONA, 30 Juny (EUROPA PRESS) -

   L'Hospital Sant Pau de Barcelona ha tractat per primera vegada en el món l'esquizofrènia mitjançant la tècnica d'estimulació cerebral profunda (ECP), que fa remetre els deliris i les al·lucinacions dels pacients amb resistència als tractaments farmacològics.

   L'han presentat aquest dimarts en roda de premsa el director de Psiquiatria del centre, Enric Álvarez; el de Neurocirurgia, Joan Molet, i la metge adjunta de Psiquiatria, Iluminada Corripio.

   La primera pacient intervinguda, de 47 anys i amb esquizofrènia paranoide des de fa 20, "ha millorat els deliris i ja ha començat a relacionar-se amb el seu entorn", i fins i tot ha planificat un viatge, després d'un llarg període de reclusió a casa seva i aïllament social, segons Corripio.

DOS ELÈCTRODES AL CERVELL

   La intervenció que se li va fer fa set mesos va consistir a implantar-li al cervell dos elèctrodes que alliberen estímuls elèctrics per modificar la funció cerebral afectada, el que pot regular-se mitjançant un petit marcapassos.

   La pacient va haver de ser hospitalitzada tres vegades l'any anterior a la intervenció, però des d'aleshores "no ha tingut cap recaiguda i les paranoies gairebé han desaparegut", ha celebrat Corripio.

   El centre ja ha intervingut dos pacients més --tot i que "és massa aviat" per tenir resultats-- i preveu operar-ne cinc més entre aquest any i el pròxim, dins d'un assaig clínic que té el suport de les beques Fis de l'Institut Carlos III i la col·laboració de la Fundació per a la Investigació i Docència María Angustias Giménez (Fidmag).

PARKINSON I DEPRESSIÓ

   L'estimulació cerebral profunda es va començar a aplicar al Sant Pau de manera pionera fa 15 anys en malalts de Parkinson, i després es va estendre a pacients amb depressió gràcies als seus bons resultats i a la millora de les tècniques de neuroimatge.

   Aquesta trajectòria "ha estat essencial" per donar el salt a l'esquizofrènia, segons Molet i Álvarez, que també han destacat que aquesta patologia, que afecta 400.000 espanyols, presenta unes elevades taxes de resistència --de fins al 40%-- i cal noves alternatives als fàrmacs.

   De fet, el perfil indicat per a l'estimulació cerebral profunda és el de "pacients amb deliris i al·lucinacions que han esgotat totes les possibilitats terapèutiques", com el cas de la primera dona intervinguda, ha concretat Corripio.

   La intervenció costa uns 60.000 euros, dura unes vuit hores i requereix anestèsia general i una setmana de postoperatori: "Després els pacients poden fer vida normal i centrar-se en el tractament per recuperar els anys perduts", ha dit Molet.

   Els pacients han de seguir el mateix tractament farmacològic anterior a la intervenció; si no, la resposta no podria atribuir-se exclusivament al neurotransmissor que porten implantat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés