Publicat 05/05/2016 15:50

L'Hospital Sant Pau ha fet gairebé 3.000 trasplantaments de medul·la òssia en 40 anys

Hospital Sant Pau
EUROPA PRESS

Commemora l'aniversari del primer trasplantament que ha estat el maig de 1976

BARCELONA, 5 maig (EUROPA PRESS) -

L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona ha dut a terme gairebé 3.000 trasplantaments de medul·la òssia des del 1976, any en què va practicar la primera intervenció, pionera a tot Espanya.

El centre ha acollit aquest dijous l'acte de commemoració de l'efemèride, que ha comptat amb la participació de metges del centre, pacients trasplantats amb èxit, familiars, i el conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín, entre d'altres.

El 2015, el Sant Pau va portar a terme més de 130 trasplantaments, 23 dels quals van ser infantils; així es va convertir també en centre de referència en trasplantaments de medul·la òssia pediàtrics, segons l'hospital.

El primer trasplantament es va dur a terme el 22 de maig del 1976 a una nena de 13 anys amb leucèmia aguda que havia recaigut després de rebre quimioteràpia sis mesos abans, i va ser donada d'alta tres setmanes després del trasplantament amb remissió de la leucèmia.

L'operació va ser liderada per l'hematòleg infantil del Sant Pau Josep Cubells, i l'hematòleg d'adults Andreu Domingo Albós, que van preparar la pacient amb un tractament original i després la van intervenir.

EL CAS DE MATEO

Mateo, de 12 anys i diagnosticat de leucèmia als dos, ha explicat la seva experiència al Sant Pau: "Sabia que era una malaltia amb la qual s'hi havia d'estar temps però que no es cura ràpid. Cal aguantar i pensar que un dia tot passarà".

La seva doctora, que s'ha assegut al seu costat quan el nen s'ha emocionat, ha considerat Mateo "un gran lluitador", i ha recordat que sempre recomana als pacients que aprofitin molt bé la vida: que portin una vida sana, siguin esportistes i homes de bé.

AVENÇOS EN AQUEST CAMP

Els avenços dels últims anys se centren en l'ampliació de l'espectre de possibles donants no emparentats amb el malalt, en la utilització de cèl·lules mare de la sang de cordó umbilical i a fer trasplantaments de donants 50% compatibles (haploidentics).

Actualment, les cèl·lules a trasplantar poden obtenir-se de la sang venosa sense necessitat de portar el donant al quiròfan, fet que permet una recuperació més ràpida perquè la sang venosa conté cèl·lules mare i algunes que han començat a madurar.

A més, ha augmentat fins a 65 anys i fins i tot a 75 anys el límit d'edat per a trasplantaments de donants --emparentats o no-- gràcies a l'administració d'un tractament de preparació del pacient menys intensa --amb toxicitat reduïda--.

HISTÒRIA "D'ÈXIT"

Comín ha dit que la història d'èxit del primer trasplantament de medul·la òssia "il·lustra la història del conjunt del sistema assistencial", basat en l'aliança dels professionals, la investigació, les institucions i la societat civil.

"Aquest aniversari no només fa pensar en els 40 anys, sinó en el que som capaços de fer avui", ha manifestat el conseller, i ha afegit que també serveix per reconèixer metges i donants.

El Sant Pau, que és centre de referència a Espanya en el trasplantament de progenitors hematopoètics pediàtrics, va ser el primer de tot Espanya a rebre el 2001 l'acreditació d'excel·lència Jacie de l'European Blood and Marrow Transplantation (EBMT).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés