Actualitzat 04/02/2016 17:45

L'Hospital Clínic practica la primera reconstrucció de clítoris pel sistema públic

Hospital Clínic de Barcelona
HOSPITAL CLÍNIC

Experts alerten que no s'aplica suficient formació preventiva per evitar els casos de MGF

   BARCELONA, 4 Febr. (EUROPA PRESS) -

   L'Hospital Clínic de Barcelona ha practicat la primera operació quirúrgica de reconstrucció de clítoris a una dona amb mutilació genital femenina (MGF) pel sistema de la sanitat pública catalana i espera fer-ne quatre més, després que assumís a començament de desembre aquest servei pioner a Espanya.

   Amb motiu del Dia mundial de tolerància zero contra la MGF aquest dissabte, el cap del servei de ginecologia del Clínic, Francisco Carmona, i la doctora especialista que ha tractat les pacients, Mariona Rius, han explicat a Europa Press que durant aquests dos mesos han visitat cinc joves d'entre 18 i 25 anys i procedents de Gàmbia i Senegal.

   Les cinc dones havien patit una mutilació del tipus II, que implica la supressió del clítoris i l'extirpació total o parcial dels llavis menors segons l'OMS, que estipula del tipus I les mutilacions del prepuci i del tipus III la supressió dels òrgans genitals i la sutura de l'obertura vaginal, coneguda com a infibulació.

   Han destacat que la dona intervinguda es troba "molt feliç", amb una gran millora psicològica, i que a més d'una recuperació anatòmica i funcional, veurà solucionada la fibrosi: una reacció cicatricial exagerada, rígida i que retreu els teixits del voltant i provoca reaccions doloroses.

   També esperen una recuperació sensitiva, ja que "en aquests tipus de mutilació es manté la base del clítoris, on hi ha la majoria de terminacions nervioses, el punt G", per la qual cosa podrà mantenir relacions sexuals satisfactòries, han apuntat.

   A la resta dels casos, tres tenien concertada l'operació quirúrgica i l'han posposat per motius personals, ja que no es tracta d'urgència, mentre que l'última es troba en una fase d'estudi del cas.

   "La infibulació sí que hauria suposat un problema de salut molt gran", però les seqüeles físiques que han vist en els casos són menors i, sobretot, en destaquen la millora psicològica.

PREVENCIÓ EFECTIVA

   La directora de la Fundació Wassu-UAB, Adriana Kaplan, ha lamentat, en declaracions a Europa Press, la falta de promoció i finançament de la prevenció, ja que si bé la Generalitat va crear un programa preventiu el 2001 molt efectiu, no té un programa de formació suficient per als professionals de l'atenció primària, els serveis socials i els cossos de seguretat, als quals fan sessions curtes i insuficients.

   Ha qualificat com a "poc seriós i poc respectuós amb la complexitat de la feina d'aquests professionals" el fet de fer sessions formatives d'una o dues hores, en lloc dels cursos de gairebé tres jornades que promou la fundació, i ha demanat a l'administració que assumeixi el gran repte de fer formacions sistemàtiques i rigoroses.

   "Han tornat intactes el 100% de nenes que han viatjat als seus països d'origen després d'estar les famílies en contacte amb professionals formats", ha destacat la també directora de l'Observatori transnacional d'investigació aplicada a noves estratègies per a la prevenció de la MGF.

   Kaplan també ha assenyalat que la via punitiva --amb penes fins i tot de presó-- suposa un doble càstig per a les nenes i sospiten que genera que els pares reaccionin fent tornar nenes, nascudes a Catalunya, als països d'origen per la por de ser castigats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés