Publicat 22/05/2016 11:26

L'extirpació preventiva d'ovaris arriba al 90% de dones amb risc de càncer heretat

L'ICO realitza cirurgies profilàctiques d'ovari, mama, matriu i còlon

BARCELONA, 22 maig (EUROPA PRESS) -

El 90% de les dones sanes amb risc genètic hereditari de patir càncer d'ovari se sotmet a una extirpació preventiva, fet que suposa unes 50 operacions anuals, segons dades de l'institut Català d'Oncologia (ICO) consultats per Europa Press.

El director de la unitat de consell genètic del programa de càncer hereditari de l'ICO, Joan Brunet, ha exposat que les mesures de diagnòstic precoç de càncer d'ovari són poc efectives i, després de ser una malaltia "molt agressiva", se sol aconsellar una cirurgia preventiva d'ovaris i trompes.

Les pacients a les quals es detecta la mutació del gen que predisposa a patir càncer d'ovari tenen un 20% de mitjana de probabilitats de desenvolupar-lo, si bé en el cas del càncer de mama el risc és del 50%.

Malgrat tenir un risc més alt, només dos de cada deu pacients opta per una mastectomia preventiva: "Disposem de mesures de seguiment molt més efectives", que han d'incloure sempre una ressonància perquè la mamografia és insuficient.

Segons Joan Brunet, el 'efecte Angelina Jolie' ha provocat una major acceptació de la cirurgia profilàctica de mama amb un augment de deu punts, en passar d'un 10% a un 20% el nombre de pacients sanes, amb entre 40 i 50 operacions anuals.

A les dones portadores de mutacions dels gens se'ls plantegen dos escenaris: el seguiment amb vigilància intensiva per fer un diagnòstic precoç o una cirurgia reductora de risc per reduir al màxim la probabilitat, que disminueix en un 95-97% amb l'extirpació.

UNITAT DE CONSELL GENÈTIC

Des que es va impulsar fa 20 anys, les unitats de consell genètic de l'ICO han atès 13.400 famílies i 22.400 persones: han identificat mutacions que predisposen al càncer en 2.500 pacients --un 10%--, en 2.000 més no s'ha heretat, i a la resta no s'ha pogut determinar.

El consell genètic recomana cirurgies preventives en tres situacions que són "bastant freqüents", segons Brunet: famílies amb casos de càncer de mama i ovari hereditari, còlon hereditari o síndrome de Lynch, i poliposi hereditària, una malaltia amb múltiples pòlips en el còlon que és poc habitual.

Les unitats de consell genètic avaluen la predisposició genètica hereditària de desenvolupar càncer tenint en compte antecedents familiars, el tipus de càncer, el nombre de casos a la família, la relació de parentesc, i les característiques del propi pacient.

Brunet ha relatat que els casos que arriben a les unitats de l'ICO vénen derivats per metges i oncòlegs d'atenció primària: "Elaborem un arbre genealògic per obtenir tota la informació dels casos per determinar si és d'alt risc hereditari o no".

Quan s'observa un risc elevat, llavors es realitza un estudi genètic, fet que passa en dos de cada tres pacients que arriben a la unitat, si bé en el cas del càncer d'ovari "gairebé tots van a consell genètic" des de fa dos anys perquè el 15% són hereditaris independentment dels antecedents familiars.

L'assessorament genètic té diverses fases en les quals intervé un equip d'assessors genètics, metges i psicòlegs: primer es prepara el pacient, després se li comunica el resultat, i després es comuniquen les repercussions, ja que també pot afectar als germans del pacient.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés