Publicat 11/02/2017 13:24

L'exsacerdot Charamsa creu que l'Església abans eliminarà el celibat que ordenarà a dones

El teòleg polonès i exsacerdote Krzysztof Charamsa
EUROPA PRESS

   En el llibre 'La primera pedra' aposta per renovar una Església "en decadència"

   BARCELONA, 11 febr. (EUROPA PRESS) -

   El teòleg polonès i exsacerdot Krzysztof Charamsa, que va ser excomunicat per declarar la seva homosexualitat a l'octubre de 2015, ha defensat que "l'Església ha d'arribar a l'ordenació de dones, però no arribarà abans d'eliminar el celibat" obligatori, perquè creu que el seu caràcter masclista i patriarcal li fa prioritzar als homes.

   En una entrevista d'Europa Press, Charamsa ha assegurat que l'Església catòlica està en decadència: "I una decadència no pot durar molt, nosaltres estem en una fase final", a més de qualificar d'homòfobs i misogins a alguns clergats, com reflecteix en el seu nou llibre 'La primera pedra' --publicat per Ediciones B, i en català per Editorial Gregal--.

   En l'obra, desgrana la seva experiència al Vaticà, on va ser oficial de la Congregació per a la Doctrina de la Fe --que ell qualifica d'antiga inquisició--, i destapa l'anihilació espiritual, psicològica i social que assegura que es fa al col·lectiu LGTBI: "Tot això sembra mort", afirma en el llibre, en el qual també tracta la suposada pedofilia d'alguns capellans.

   "Va ser una experiència trista, d'una Església que, més que ser una autoritat espiritual independent, estava enmig d'una institució polititzada", que cercava com mantenir l''status quo' contra un sa desenvolupament de la humanitat, rebutjant el progrés.

   "Estic convençut que hi ha una relació entre un celibat imposat, que no et permet viure serenament la sexualitat", amb la pedofilia, encara que no tots els célibes són pedòfils, i ha criticat la concepció puritana de la sexualitat imposada per l'Església.

   També l'ha acusat d'instaurar odi homofòbic en massa i crear un tabú sobre l'homosexualitat, com alguna cosa que no es pot explorar i conèixer de forma seriosa: "Pots fer acudits, així neutralitzes el tema, com es neutralitza a les dones en una societat patriarcal", la qual cosa és una defensa fantàstica de la pròpia identitat contra el diferent.

DÉU EN UNA PENSIÓ

   'La primera pedra' també reflecteix el procés que el va portar a sortir de l'armari com a cura gai, i relata com es va enamorar de la seva parella, un català amb el qual viu a Barcelona, una nit en una pensió al barri de l'Eixample, en la qual li va ocultar la seva identitat religiosa: "I aquella nit vaig veure que Déu m'estimava", escriu.

   A la capital catalana ha trobat una societat oberta, tolerant i que s'interessa per comprendre la diferència: "Quan em diuen que la societat d'aquí no té res a veure amb el Cristianisme, jo penso que és exactament a l'inrevés. Em faltava molt el Cristianisme essencial al Vaticà".

   El missatge d'esperança el llança la seva creença que una nova Església és possible, per la qual ha redactat un decàleg amb propostes sobre com deixar de transmetre homofòbia i condemnar la penalització del col·lectiu LGTBI que es fa en alguns països --com règims africans--.

LOBBY INTERNACIONAL

   També demana a l'Església "desconnectar els seus influxos prepotents sobre Estats que avui, ja en base científica, reconeixen els drets dels homosexuals", en els quals ha assegurat que actua com un gran lobby internacional molt perillós, influint en governs com el de Polònia, els Estats Units i Espanya.

   "És molt difícil de detectar, perquè els terroristes els detectes ràpid, vénen amb la bomba. La meva comunitat no ve amb la bomba, ve amb habilitat d'un discurs molt bé construït", ha sostingut, i ha afegit també la proposta de suprimir el celibat obligatori, incloure els homosexuals en el matrimoni i iniciar l'ordenació de dones.

   Sobre l'actual Papa, ha dit que infon molt bé coratge en la gent, però que està envoltat de persones homòfobes i misògines davant les quals no compleix amb la seva responsabilitat, en la seva opinió, permetent que expressin missatges d'odi: "Crec que al final el Papa Francisco s'ha quedat sota la pressió del sistema".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés