Actualitzat 23/07/2017 14:43

L'exhumació de l'amfiteatre de Porcuna (Jaén) revela que és "un dels coliseus romans més importants d'Espanya"

Excavació arqueològica en Porcuna
EUROPA PRESS/ AYUNTAMIENTO PORCUNA

   PORCUNA (JAÉN), 23 jul. (EUROPA PRESS) -

   Els treballs arqueològics han tret a la llum a Porcuna (Jaén) un amfiteatre romà del segle primer abans de Crist, que després dels primers tastos d'exhumació, els experts han acordat que és "un dels coliseus més importants d'Espanya".

   Segons informa l'Ajuntament de Porcuna en una nota, per la seva dimensió, superior a la d'un camp de futbol, implica que tenia capacitat per més de 10.000 espectadors, de manera que l'amfiteatre de la llavors romana Obulco és un dels principals monuments de la seva etapa històrica construïts a la Península Ibèrica.

   Els treballs inicials han propiciat que emergeixin murs de gran envergadura en tan perfecte estat de conservació que el resultat ha sorprès a l'impulsor del projecte, l'alcalde de Porcuna, Miguel Moreno.

   El regidor ha admès que l'aposta municipal ha donat un fruit impensable, doncs se "sabia que la troballa era important i per això es va invertir en ella, però la veritat és que el que s'ha descobert sobrepassa les expectatives més optimistes".

   Moreno ha explicat que a pesar que l'excavació acaba de començar, ja han estat desenterrats els pilars de la façana meridional, amb una obertura encegada d'època, que mostren un sòlid cadirat d'enormes blocs, ciclópis i encoixinats.

   Per al director de l'excavació arqueològica, Rafael Saco, les perspectives són excel·lents per la magnífica conservació dels murs exhumats, de gairebé tres metres d'altura, tot i que admet que altres zones estan més desgastades.

   En aquest aspecte, el seu bon estat es deriva de les grans enderrocs d'estructures d'una altura de deu metres, ja que va protegir als carreus dels freqüents saquejos que es duien a terme en altres èpoques per utilitzar les pedres en diverses construccions.

   L'amfiteatre de Porcuna, que es troba sota carrers i habitatges, gairebé fregava la superfície. De fet, els arqueòlegs amb prou feines havien excavat mig metre en el subsòl quan va sorgir el coliseu, la magnitud del qual és coherent amb la de l'antiga ciutat d'Obulco, sobre la qual s'assenta Porcuna.

   Tal com indiquen els arqueòlegs, la superfície d'Obulco era major que la de la Còrdova romana, d'aquí la presència dels nombrosos vestigis arquitectònics romans que posseeix el municipi, com les cisterna de la Calderona, els recintes fortificats del Comendador i Jabonero i les façanes de les cases nobles del sector de San Benito.

   L'obra compta amb l'autorització de la Junta d'Andalusia, una de les inspectores de la qual ha visitat recentment la zona d'on ha sorgit l'amfiteatre. Precisament, Moreno plantejarà a l'administració autonòmica, i també a la central, que recolzin financerament el projecte perquè Andalusia compti amb un monument de l'època romana a l'altura dels amfiteatres de Mèrida, Tarragona i Sagunt.

   L'alcalde porcunense està convençut que el coliseu apuntalará l'atractiu turístic de la resta dels jaciments del municipi, la qual cosa, en propiciar un increment de visitants, ho convertirà en un "important recurs econòmic per a la població".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés