Actualitzat 13/07/2016 12:50

L'Eurocambra demana revisar la gestió de l'aigua a Espanya

Embalse del Ebro
EUROPA PRESS

El PP, socialistes i liberals descafeïnen el projecte d'informe, que demanava inicialment un canvi de gestió radical a Espanya

BRUSSEL·LES, 13 jul. (EUROPA PRESS) -

El Parlament Europeu ha reclamat a les autoritats espanyoles que revisin la gestió d'aigua al país "en línia amb els requisits" de la directiva marc sobre Aigua i els plans de conca hidrològics i que la Comissió Europea rebutgi el segon cicle de plans hidrològics de conca del Govern espanyol a través d'un informe de la Comissió de Peticions, elaborat arran de la visita d'una delegació europarlamentària a començament de febrer per investigar la situació de les conques hidrogràfiques del Tajo i l'Ebre i aprovat aquest dimecres.

El PP, els socialistes i liberals han aconseguit descafeïnar a última hora l'informe, ja que han pactat una esmena de compromís en l'informe per suprimir la primera recomanació del projecte d'informe, que demanava canviar "completament el model de gestió dels recursos hídrics a Espanya, condicionant la possible distribució d'ús al compliment dels requisits mediambientals de la Directiva marc sobre l'aigua i dels plans hidrològics de conca" i "donar prioritat als requisits mediambientals respecte dels socioeconòmics".

L'eurodiputada del PP, Rosa Estaràs, i l'independent Enrique Calvet van reclamar via esmenes suprimir directament aquesta recomanació del text final, que va ser aprovat per 22 vots a favor i 9 abstencions.

El PP, els socialistes i els liberals han pactat a última hora una esmena de compromís, que és la que finalment s'ha quedat en document aprovat i que defensa que "la gestió de l'aigua ha de tornar a ser avaluada en línia amb els requisits" de la directiva marc sobre aigua i els plans de conca hidrològics.

La majoria de les 36 esmenes presentades al projecte d'informe, al marge de l'esmena de compromís d'última hora, han estat rebutjades.

En canvi, sí s'ha aprovat una esmena conjunta crítica promoguda pels eurodiputats Javier López (PSOE), Marina Albiol i Ángela Vallina (IU) Ernest Urtasun (ICV), Ramón Tremosa (CDC), Josep Maria Terricabras (ERC) i l'eurodiputat de NeCat, Ernest Maragall, en què s'ha reclamat a la Comissió Europea que "rebutgi el segon cicle de plans hidrològics de conca presentat pel Govern espanyol" perquè no aborden "totes les deficiències identificades per la Comissió el mes de març del 2015 dins dels plans del primer cicle" i per tant no compleixen la directiva marc sobre aigua.

En l'informe, els eurodiputats demanen que la Comissió "supervisa de prop la manera com s'aplica la legislació europea relativa als plans hidrològics de conca a Espanya", especialment els plans de segon cicle de l'Ebre i Tajo, que va remetre el Govern espanyol el gener, així com "la situació al Delta de l'Ebre i en el curs del Tajo en el pròxim informe sobre l'aplicació de la Directiva marc sobre l'aigua i els plans hidrològics de conca" que publicarà el 2017 i informe, alhora, dels últims avenços respecte a les peticions i denúncies obertes per l'incompliment de la directiva marc sobre l'aigua en els riu Tajo i Ebre.

REVISAR EL CABAL ECOLÒGIC

També demanen "un estudi actualitzat, independent i exhaustiu de les necessitats de les zones protegides pel que fa a la qualitat de l'aigua i els cabals ecològics" en línia amb requisits mediambientals que marca la normativa europea sobre Aigua, així com hàbitats i aus silvestres per garantir que hi ha "dades per a la revisió del pròxim cicle dels plans".

"Ajudarà a establir els cabals ecològics necessaris al Delta de l'Ebre i en el curs mitjà del Tajo", esgrimeixen els eurodiputats, que demanen que se subvencioni l'informe amb "fons europeus".

En el cas del pla hidrològic de la conca del Tajo, els eurodiputats demanen que les autoritats espanyoles "revisin" els cabals ecològics proposats per al riu del segon cicle, amb la finalitat d'"aconseguir els objectius mediambientals establerts" en el pla.

"El cabal ecològic ha de ser suficient per aconseguir l'objectiu de garantir el bon estat del riu i permetre un grau de dilució suficient de les aigües residuals depurades" i també "per aconseguir una conservació favorable de l'estat dels hàbitats naturals i espècies dels llocs de la Xarxa Natura 2000 que depenen de l'estat de l'aigua", diu el projecte d'informe.

També s'ha aprovat una altra esmena conjunta seva en què reclamen que "el cabal ecològic" en línia amb les disposicions de la directiva marc d'aigua "hauria de ser suficient per aconseguir una conservació favorable de l'estat dels hàbitats naturals i les espècies dels llocs de la Xarxa Natura 2000" i deixa clar que el cabal ecològic no sol es refereix a "la quantitat de l'aigua" sinó també a la seva "adequada composició química de les aigües interiors, especialment en rius importants com l'Ebre i el Tajo".

Alhora s'ha aprovat una altra esmena en la qual s'avisa que "els baixos nivells establerts per al cabal mínim en el pla hidrològic de la conca del Tajo, a Almoguera, Aranjuez, Toledo i Talavera de la Reina, juntament amb una variació del cabal estacional inexistent, contribueixen a una alteració important dels règims dels cabals d'aigua a les zones relacionades amb la Xarxa Natura 2000", cosa que genera "una alteració continuada de l'hàbitat per als peixos i altres espècies" en llocs d'interès i "afecta greument la seva conservació i no contribueix a la seva recuperació". Aquesta esmena va ser promoguda pels eurodiputats que van visitar Espanya, Kostadinka Kuneva, de l'Esquerra Europea i Tatjana Zdanoka i Bodil Valero, dels verds, entre d'altres.

L'informe també insta les autoritats espanyoles a integrar els recursos hídrics disponibles en el marc del pla hidrològic de conca actual "inclosos els recursos no convencionals, en especial l'aigua de les dessalinitzadores finançades amb fons europeus" amb la finalitat de millorar el subministrament d'aigua a nivell de la conca i demanen que "l'aigua dolça addicional que aporten aquestes dessalinitzadores ha de destinar-se a les conques orientals" com la del riu Segura i "no vincular-se de cap manera al Tajo".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés