Actualitzat 30/03/2017 03:57

L'estrès "positiu" en nens pot prevenir trastorns mentals en adults

BARCELONA, 25 oct. (EUROPA PRESS) -

L'estrès "positiu" en nens controlat pels pares pot ajudar a prevenir trastorns mentals en l'edat adulta, com depressió, ansietat, addicció a les drogues i psicosi, segons conclouen experts reunits aquest dimarts a l'International Center for Scientific Debate (B·Debate), organitzat per Biocat i Obra Social La Caixa.

Ho ha dit en roda de premsa la colíder del congrés i investigadora de l'Institut de Neurociències de la UAB, Roser Nadal, al costat de la investigadora de l'Escola Politècnica Federal de Lausana (Suïssa), Carmen Sandi; el director d'Investigació i Coneixement de Fundació Bancària La Caixa, Jordi Portabella, i el director de Biocat, Albert Barberà.

"Tenir els nens en una bombolla sense estrès no els fa cap favor", segons Roser Nadal, i ha afegit que l'estrès positiu pot fer que el menor s'adapti millor a futures situacions d'estrès quan sigui adult, segons dades experimentals amb ratolins i primats, i estudis epidemiològics amb humans.

Per a ella, l'estrès és "controlable" amb aproximacions a la situació estressant sota la supervisió dels pares, que exerceixen de reguladors del comportament del nen, el que farà que en el futur toleri més les situacions estressants i eviti trastorns mentals.

La investigadora proposa incloure en els centres educatius "petites meditacions" perquè els petits aprenguin a regular les emocions i sàpiguen adaptar-se millor a l'estrès futur.

L'ESTRÈS S'HERETA

Nadal ha advertit els investigadors: "Si no s'inverteix en els joves i els nens, perdem diners i deixarem empremta a les generacions que vénen", i ha destacat el component hereditari de les situacions d'estrès, a més de subratllar que el 20% dels nens pateixen algun trastorn mental.

L'estrès negatiu pot procedir de la mateixa família, amb actituds negligents cap als fills i, en menys grau, amb el maltractament físic del menor, i també dels companys de classe quan hi ha assetjament escolar: "Qui experimenta violència és molt possible que es converteixi en maltractador, i cal trencar amb la transmissió de la violència".

Segons alguns estudis, l'estrès traumàtic es transmet de generació en generació, però els canvis epigenètics --el caràcter dels gens-- són molt plàstics, i són reversibles amb l'exposició a un enriquiment ambiental a través d'actuacions positives, de manera que s'aturaria la transmissió intergeneracional.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés