Publicat 06/05/2016 18:52

L'estrès a les plantes provoca modificacions en el seu desenvolupament

Plantas y sol
ANDREAS WIENEMANN/WIKIMEDIA

BARCELONA, 6 maig (EUROPA PRESS) -

Un estudi del Centre de Recerca Agrigenòmica (Crag) ha descobert que l'estrès --com sotmetre a la planta a il·luminació excessiva-- provoca que el cloroplast enviï senyals al nucli de la cèl·lula per modificar el desenvolupament de la planta, ha informat aquest divendres el centre en un comunicat.

El treball, publicat a la revista 'Nature Communications', descriu per primera vegada el mecanisme molecular pel qual la planta altera el seu desenvolupament davant d'una llum excessiva, i contribueix a entendre com els orgànuls endosimbiòtics (mitocòndries i cloroplastos) poden canviar el desenvolupament global de l'organisme.

El cloroplast funciona com una "antena de l'estrès" capaç de prendre temporalment la direcció de la cèl·lula al nucli per modificar el desenvolupament de la planta i protegir-la.

Les mitocòndries i els cloroplastos utilitzen la senyalització retrògrada --els orgànuls envien senyals al nucli per informar-lo de l'estat-- per sol·licitar al nucli les proteïnes necessàries per exercir correctament la funció de productors.

En el cas de les cèl·lules animals, s'ha descrit que la senyalització retrògrada és important per a una varietat de funcions cel·lulars diferents de la producció d'energia: modula processos tan importants com la divisió cel·lular i influeix en la progressió dels tumors.

L'equip d'investigadors, liderat per Elena Monte, ha descrit per primera vegada que els efectes de senyalització retrògrada en plantes "van molt més enllà del que s'havia descrit fins ara", i ha estat capaç de modular el desenvolupament global de la planta.

Va utilitzar petites plàntules de 'Arabidopsis thaliana' en procés de desenvolupament guiat per la llum (fotomorfogènesi) i les va tractar amb un fàrmac que fa malbé els cloroplastos.

SORPRESA PER ALS INVESTIGADORS

Amb sorpresa per als investigadors, les plantes tractades amb el fàrmac adquirien un aspecte semblant a les plantes crescudes en absència de llum, cosa que indicava que la senyalització retrògrada estava, en aquest cas, reprimint la fotomorfogènesi normal tot i la presència de llum, raó per la qual van buscar el mecanisme causant d'aquest efecte.

El mecanisme cel·lular descobert permet frenar el desenvolupament i protegeix la planta del dany foto-oxidatiu i queda a l'espera que les condicions siguin favorables per al creixement.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés