Publicat 13/06/2016 11:16

L'estiu comença el 21 de juny a les 00.34 en una nit de Lluna plena i tindrà un eclipsi penumbràtic visible a Espanya

Luna llena, cielo nocturno
EUROPA PRESS

MADRID, 13 juny (EUROPA PRESS) -

L'estiu de 2016 començarà el 21 de juny a les 00.34 hores (hora catalana) en una nit de Lluna plena, segons càlculs de l'Observatori Astronòmic Nacional. Aquesta estació durarà 93 dies i 15 hores i acabarà el pròxim 22 de setembre, dia en el qual es donarà pas a la tardor.

El començament de les estacions té lloc, per conveni, per aquells instants que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de l'estiu, aquesta posició es dóna en el punt de l'eclíptica en què el Sol supera la seva posició més boreal.

El dia que això succeeix, el Sol supera la seva màxima declinació Nord (+23è 27') i durant diversos dies la seva altura màxima al migdia no canvia; a aquesta circumstància es la diu també solstici d'estiu. En aquest instant a l'hemisferi sud comença l'hivern.

El dia del solstici d'estiu correspon al més llarg de l'any. Al voltant d'aquesta data es troben el dia que el Sol surt més aviat i aquell en què es posa més tard. Un fet circumstancial no relacionat amb les estacions es dóna també en aquesta època: el dia de l'afeli, és a dir, el dia que el Sol i la Terra estan més allunyats entre ells al llarg de l'any.

És aquest major allunyament al Sol la causa que la Terra es mogui més lentament al llarg de la seva òrbita el·líptica durant l'estiu (segons la coneguda com a segona llei de Kepler) i per tant la durada d'aquesta estació sigui més gran que altres.

ECLIPSIS I FENÒMENS RELACIONATS

En aquesta època de l'any es podrà observar al cel matutí Urà, mentre que en el vespertí seran visibles Mart, Júpiter, Saturn i, des de mitjan juliol, Venus.

A més, durant l'estiu es produiran dos eclipsis. Un, el dia 1 de setembre serà anul·lar de Sol i es podrà veure a l'Atlàntic, Àfrica i l'oceà Índic; mentre que el 16 de setembre es produirà uneclipsi penumbràtic de Lluna visible en el Pacífic, Austràlia, Àfrica i Europa. Aquest últim serà visible a Espanya.

L'Observatori Astronòmic Nacional apunta que la tradicional pluja d'estels Perseids succeirà cap al 12 d'agost i la seva observació es veurà dificultada a la primera part de la nit per trobar-se la Lluna en fase posterior al quart creixent.

En aquest sentit, apunta que es produiran tres llunes plenes durant aquesta estació: 20 de juliol, 18 d'agost i 16 de setembre.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés