Actualitzat 31/12/2016 14:21

Les xarxes socials, tema "molt de moda" de la literatura infantil i juvenil

Libros de literatura infantil y juvenil
EUROPA PRESS

Tornen els elfs, mags i dracs i també la realitat augmentada

BARCELONA, 31 des. (EUROPA PRESS) -

Les xarxes socials s'han convertit en un tema transversal de la literatura per a nens i joves, tant en la seva vessant de ficció com en la de llibres pràctics, segons ha explicat la directora de publicacions d'Edebé i presidenta de l'Organització Espanyola per al Llibre Infantil i Juvenil, Reina Duarte, en una entrevista d'Europa Press.

Segons la seva opinió, les xarxes ha entrat "amb total normalitat" en la literatura infantil i juvenil perquè els joves es comuniquen d'aquesta manera, i han envaït tota mena d'històries, tant de ficció --des de relats d'amor i policíacs, fins a la fantasia i la ciència-ficció-- com llibres 'lúdics', ensenyant-los "eines, l'ús de Instagram o Twitter, els perills i guies generals d'ús".

Duarte ha atribuït aquesta tendència que els joves lectors ja formen part d'una societat nascuda al segle XXI que és "consumidora de xarxes socials", en les que es dóna un ús massiu i aviat, davant d'una generació que se sent estranyada quan en els clàssics no apareixen ni les xarxes socials ni Internet, ha explicat.

FANTASIA I LLIBRES DE NOIES

Pel que fa als grans temes no han hagut grans canvis, però sí que s'han afermat tendències que es prefiguraven, com la volta a la fantasia de la mà d'"elfs, dracs, mags i distopies", amb casos emblemàtics com el de Harry Potter, després de viure aquesta temàtica un moment de saturació amb 'El senyor dels anells'.

Entre les noves tendències es troba la realitat augmentada, que comença a veure's en algunes publicacions dibuixant un camí cap a la gamificació consistent a convertir els llibres en joguines interactius.

Alhora, els anys vinents serà especialment destacada la literatura per a noies "com a compradores diferenciades", amb llibres específicament pensats per a aquestes tant en la seva estètica com contingut.

Per als més petits, segueixen regnant els animals com clàssic però una de les noves línies serà la dels "desplegables 'pop up' amb realitat augmentada", fent que el llibre sigui atraient per portar-lo a casa donant-li un valor afegit.

RECUPERACIÓ

Com empresa, Edebé està "anant a millor", després de tancar el 2010 un any extraordinari i començar a notar la crisi el 2011, 2012 i 2013 i remuntar en 2014, continuant en aquesta sendera en 2015, en espera d'tancar un bon any a falta de la campanya de Nadal en la qual --comptant des del començament de curs amb la volta a l'escola-- es factura un 60% de tot l'any.

"Tots els indicadors diuen que hi ha una recuperació i que va a haver una bona campanya de Nadal", ha explicat Duarte, que també ha assenyalat que en aquestes dates es venen llibres de major preu --amb edicions més completes i cares--, el que fa que pugi la facturació.

Sobre la campanya nadalenca, Duarte ha dit com advertència als qui consideren cars els llibres: "Molts joves tindran l'iPhone 7, però si t'estàs gastant 780 euros, no li pots regalar una trilogia que et va a costar 20 euros?".

Ha defensat que la publicació infantil i juvenil, que és "segura, respectada i coherent i no de pilotassos", i que aquesta previsió de creixement -juntament al fet que han nascut moltes petites editorials-- és ja molt en un moment de tanta incertesa.

Segons les previsions per a la Fira del Llibre de Frankfurt, el mercat de la literatura infantil i juvenil registrarà "creixement o manteniment", mentre que la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya 2017, que tindrà com convidada a Catalunya, serà "un pas endavant".

Per a Duarte, Catalunya és un territori i un mercat molt petit amb una dimensió creativa i de talent "capaç de sortir a tot el món", de manera que la invitació a Catalunya permetrà demostrar el talent que hi ha entre els autors i il·lustradors a editors de països com Corea, la Xina, Japó i Finlàndia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés